Burgery z suszonymi pomidorami

Kiedy dostałam od koleżanki w ramach Akcji Mikołajkowej płatki sojowe, wrzuciłam je do słoika i schowałam do szafki, twierdząc uparcie, że nie mam na nie pomysłu.

Tak miało być. Bo kiedy któregoś dnia wróciłam z uczelni i nie miałam nic w lodówce, otworzyłam szafkę, a tam co? Płatki sojowe, za nimi zapomniane suszone pomidory. W tym momencie zapaliła się lampka w głowie!

Burgery z suszonymi pomidorami 5

Idealnie się złożyło, bo tym razem obiad musiałam przygotować dla dwóch – drugą osobą był mój facet, oczywiście uwielbiający mięsne smaki. Więc uaktywniłam zmysł smaku i zapachu, poszukałam przypraw, pokombinowałam, zamieszałam, ulepiłam.. w ostatecznym rozrachunku tworząc iście mięsne (no prawie..) burgery o podobnych aromacie, barwie i strukturze.

Burgery z suszonymi pomidorami 4

Pierwszy rzut przetestowałam na grillu, dzięki czemu uzyskałam charakterystyczne chrupiące paski. Do tego przygotowałam niezastąpiony słonecznikowy sos koperkowy oraz wyśmienitą, domową mizerię – czyli cięty ogórek z dużą ilością jogurtu sojowego, koperku, czosnku, soli i pieprzu.

Burgery z suszonymi pomidorami 6
Sos czosnkowo-koperkowy 4
Sos czosnkowo-koperkowy 3
Sos czosnkowo-koperkowy 2
Sos czosnkowo-koperkowy 1

Druga (odgrzewana) wersja obiadu podana została w wersji smażonej na patelni teflonowej, zatem ich kształt okazał się bardziej przyjazny fotografowaniu, ale światło już nie chciało ze mną współgrać…

Burgery z suszonymi pomidorami 8

Takim oto sposobem powstał prosty, szybki, zdrowy i bardzo smaczny obiad, w szczególności dla tych, którzy cenią klasyczne smaki. Nawet jeśli jesz mięso, polecam spróbować mojej wersji burgerów (chyba, że wolisz te z cukinii – zobacz tutaj), w ramach urozmaicenia diety lub sprawdzenia, czy naprawdę te roślinne posiłki są takie bez smaku (i mało sycące) 🙂

Burgery z suszonymi pomidorami 7

PS. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma dostęp do płatków sojowych. Nie zniechęcajcie się!

Możecie je zastąpić ciecierzycą, zieloną soczewicą, różnymi fasolami lub kaszami. Na pewno się uda!

Burgery z suszonymi pomidorami

Szybka propozycja wegańskiego obiadu, dla miłośników intensywnych smaków umami. Z pewnością zasmakuje niejednemu mięsożercy, kiedy zaserwujesz je w połączeniu z czosnkowo-koperkowym sosem i świeżą mizerią.

Danie Obiad
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Łącznie 1 hour 10 minutes
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 300 kcal

SKŁADNIKI

BURGERY

  • 1 szklanka płatków sojowych (100 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
  • 16 sztuk suszonych pomidorów (55 g)
  • 3 łyżki lnu mielonego (mielonego siemienia lnianego) (30 g)
  • 7 łyżek wody (do połączenia z lnem) (100 ml)
  • 3 łyżki wody z namaczania pomidorów (42 ml)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka garam masala (lub po odrobinie czarnego pieprzu, kminku, kolendry, cynamonu, kardamonu, mielonych goździków, słodkiej papryki)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól do smaku

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY

  • 4 łyżki pestek słonecznika (40 g)
  • odrobina mleka roślinnego (20-40 ml)
  • woda (ok. 80 ml)
  • 2 łyżeczki koperku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub ok. 4 ząbków świeżego)
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BURGERY

  1. Namoczyć płatki sojowe z łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego na ok. pół godziny. Zalać również wrzątkiem suszone pomidory w szklance wody. Len mielony wsypać do kubka, wlać 7 łyżek wody i wymieszać, odstawić na bok do zgęstnienia “kleiku”.

  2. Po czasie namaczania płatków sojowych odsączyć je i ponownie zalać wodą. Gotować od momentu wrzenia wody przez 30 minut. Wylać na sitko, przepłukać. 

  3. Wybrać ze szklanki pomidory, pokroić na drobne kawałki. Wody po suszonych pomidorach nie wylewać.

  4. Do dużej miski wsypać płatki sojowe, “kleik” z lnu, 3 łyżki wody po namaczaniu suszonych pomidorów oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmielić (zmiksować/zblendować). Wrzucić pokrojone pomidory.

    Burgery z suszonymi pomidorami 3
  5. Formować masę na kształt burgerów. Smażyć na patelni (ja użyłam teflonowej) z użyciem oleju lub nie albo wykorzystać grill.

    Burgery z suszonymi pomidorami 2

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY

  1. Namoczyć pestki słonecznika w tym samym czasie, co płatki sojowe i pomidory.

  2. Wszystkie składniki oprócz koperku dokładnie zblendować. Dodać koperek.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz