Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej

Dziś dzielę się przepisem na ekspresowy chleb z użyciem mąki gryczanej – możesz wykorzystać zarówno jasną, jak i pełnoziarnistą 🙂

Możesz również zmielić samemu w domu kaszę gryczaną. Istotny jest fakt, że jest ona uzyskana z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej – to znaczy “jasnej”, nie – ciemnej “brązowej” palonej.

Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej 9

Dla nieświadomych, mąka gryczana jest bezglutenowa oraz posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje szybkiego skoku poziomu cukru w organizmie. Jest jedną z najbardziej odżywczych mąk. Co równie ważne – jest źródłem dobrze przyswajalnego białka (cennych aminokwasów, których nasze organizmy same nie wytwarzają ani nie syntetyzują).

Poleca się ją wykorzystywać do naleśników, makaronu, klusek, placków oraz chleba. Dlatego właśnie zrobiłam pyszny chleb! 🙂

Chleb z mąki pełnoziarnistej 4
Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej 7
Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej 6

Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej

Ekspresowy przepis na chleb gryczany, bo wykorzystuje suche drożdże oraz mąkę gryczaną, co znaczy, że nie musisz czekać ani na wyrośnięcie zaczynu ani na rozdrabniać kaszy ani czekać na jej sfermentowanie.

Danie Pieczywo
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Keyword bezglutenowe, bezglutenowy, chleb, kasza gryczana, mąka gryczana
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas na wyrośnięcie 1 hour
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 25 kromek
Kalorie 95 kcal

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej* (500 g)
  • 1 łyżka cukru (12 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 łyżeczki – 8 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (3 g)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego (40 ml)
  • 1 i 2/5 szklanki ciepłej wody (400 ml)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszać w misce suche składniki, na sam koniec drożdże i na nie wlać ciepłą wodę oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

  2. Gdy będzie zwarta konsystencja, przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do chleba. Posmarować odrobiną oleju wierzch.

  3. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w termoobiegu. Można sprawdzić, czy jest gotowy po tym czasie, wsadzając w środek drewniany patyczek do szaszłyków lub nóż stołowy czy widelec. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż wystygnie i kroić dopiero na zimno.

INNE INFORMACJE

*Możesz śmiało próbować ze zmieloną samemu białą kaszą gryczaną lub też z jasną mąką gryczaną.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz