Czekoladowe babeczki z bitą śmietaną

Kiedy pomyślałam, co dobrego i prostego w przygotowaniu mogłabym zabrać ze sobą na kameralnego Sylwestra, jedyne, na co wpadłam to ekspresowe babeczki. A że jednocześnie zachciało mi się czekoladowego posmaku… 🙂

Babeczki czekoladowe 4

Chyba nie muszę tłumaczyć, jak bardzo wciągające są desery z dodatkiem kakao. Wie to każdy czekoladoholik. Jesteś nim? Jednocześnie nie chcesz znowu wcinać kolejnej tabliczki czekolady? Upiecz babeczki!

Nie ma w nich grama czekolady, ale w smaku znakomicie ją przypominają. Jednocześnie są zdrowsze niż te ze sklepów lub cukierni. I dużo tańsze, bo za niewielkim nakładem położysz na stół 12 babeczek, mogąc przy tym poczęstować innych.

Babeczki czekoladowe 3

Ale ale, czym byłyby babeczki bez odpowiedniego kremu? Proponuję wegańską wersję bitej śmietany. Jest przepyszna. Słodka, delikatna i kremowa – jak prawdziwa bita śmietana! Pamiętaj jednak, żeby wybrać mleczko kokosowe z jak największą zawartością tłuszczu, wtedy lepiej zastygnie.

To połączenie jest genialne! Tak proste, a jednocześnie tak pyszne. Jestem pewna, że posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

To co? Zakładamy fartuchy i pieczemy!

Babeczki czekoladowe 5
Babeczki czekoladowe 2
Babeczki czekoladowe 6

Czekoladowe bebeczki

To najprostszy i najszybszy przepis na pyszne, słodkie i mięciutkie babeczki. Wystarczy dodać kakao i cieszyć się głębokim smakiem ulubionej przekąski na świecie – czekolady. Idealne do popołudniowej kawy.

Danie Deser
Kuchnia Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łącznie 40 minutes
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorie 225 kcal

SKŁADNIKI

SUCHE

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70g)
  • 1/3 szklanki kakao (30 g)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
  • odrobina gałki muszkatołowej i kardamonu
  • szczypta soli

MOKRE

  • 1 szklanka mleka sojowego (300 ml)
  • 1/2 szklanki purée jabłkowego (150 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

BITA ŚMIETANA

  • stała część z 1 lub 2 puszek mleczka kokosowego (zależnie od zawartości tłuszczu w puszce)
  • 1/4 szklanki cukru pudru (35 g)
  • 1 opakowanie śmietan fixu (9 g)
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BABECZKI

  1. Jeśli nie masz gotowego purée, należy obrać 2 średnie jabłka, wydrążyć środki, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości z odrobiną wody. Po ostygnięciu zblendować na gładko lub zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Nastawić piekarnik na 180°C. W mniejszej misce połączyć ze sobą mleko z octem jabłkowym. Odstawić na kilka minut.

  3. Do większej miski przesiać przez sitko mąkę i cukier puder. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

  4. Wyłożyć masę do foremek (użyłam silikonowych) i piec przez ok. 25 minut.

BITA ŚMIETANA

  1. Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego przełożyć do miski i miksować przez ok. 30 sekund. Po tym czasie dodać śmietan fix, sól i cukier puder. Miksować przez kolejne 3-4 minuty. 

  2. Gotową bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

4 Comments

Dodaj komentarz