Kiedy pomyślałam, co dobrego i prostego w przygotowaniu mogłabym zabrać ze sobą na kameralnego Sylwestra, jedyne, na co wpadłam to ekspresowe babeczki. A że jednocześnie zachciało mi się czekoladowego posmaku… 🙂

Chyba nie muszę tłumaczyć, jak bardzo wciągające są desery z dodatkiem kakao. Wie to każdy czekoladoholik. Jesteś nim? Jednocześnie nie chcesz znowu wcinać kolejnej tabliczki czekolady? Upiecz babeczki!
Nie ma w nich grama czekolady, ale w smaku znakomicie ją przypominają. Jednocześnie są zdrowsze niż te ze sklepów lub cukierni. I dużo tańsze, bo za niewielkim nakładem położysz na stół 12 babeczek, mogąc przy tym poczęstować innych.

Ale ale, czym byłyby babeczki bez odpowiedniego kremu? Proponuję wegańską wersję bitej śmietany. Jest przepyszna. Słodka, delikatna i kremowa – jak prawdziwa bita śmietana! Pamiętaj jednak, żeby wybrać mleczko kokosowe z jak największą zawartością tłuszczu, wtedy lepiej zastygnie.
To połączenie jest genialne! Tak proste, a jednocześnie tak pyszne. Jestem pewna, że posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
To co? Zakładamy fartuchy i pieczemy!



Czekoladowe bebeczki
To najprostszy i najszybszy przepis na pyszne, słodkie i mięciutkie babeczki. Wystarczy dodać kakao i cieszyć się głębokim smakiem ulubionej przekąski na świecie – czekolady. Idealne do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
SUCHE
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (70g)
- 1/3 szklanki kakao (30 g)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
- odrobina gałki muszkatołowej i kardamonu
- szczypta soli
MOKRE
- 1 szklanka mleka sojowego (300 ml)
- 1/2 szklanki purée jabłkowego (150 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
BITA ŚMIETANA
- stała część z 1 lub 2 puszek mleczka kokosowego (zależnie od zawartości tłuszczu w puszce)
- 1/4 szklanki cukru pudru (35 g)
- 1 opakowanie śmietan fixu (9 g)
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BABECZKI
-
Jeśli nie masz gotowego purée, należy obrać 2 średnie jabłka, wydrążyć środki, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości z odrobiną wody. Po ostygnięciu zblendować na gładko lub zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
-
Nastawić piekarnik na 180°C. W mniejszej misce połączyć ze sobą mleko z octem jabłkowym. Odstawić na kilka minut.
-
Do większej miski przesiać przez sitko mąkę i cukier puder. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
-
Wyłożyć masę do foremek (użyłam silikonowych) i piec przez ok. 25 minut.
BITA ŚMIETANA
-
Stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego przełożyć do miski i miksować przez ok. 30 sekund. Po tym czasie dodać śmietan fix, sól i cukier puder. Miksować przez kolejne 3-4 minuty.
-
Gotową bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Mozna uzyc maki bezglutenowej?;)
Myślę, że tak, ale należy dodać do niej jakąś skrobię, np. ziemniaczaną lub kukurydzianą 🙂
My też wszystko co z czekoladą wcinamy aż nam się uszy trzęsą 😀
Ja nie tak często, ale takie okazje trzeba dobrze uczcić 🙂