Czekoladowy torcik na zimno

Lubisz wszystko, co czekoladowe? A co, jeśli zaproponuję Ci bardzo zdrowe ciasto na zimno, którego smak całkowicie przypomina czekoladę? Skusisz się?

Czekoladowy torcik 3

Kiedy przyszedł kolejny weekend, nie omieszkałam trochę pokombinować w kuchni i wymyślić przepis, który będzie umilał mi chwile podczas kolejnych dni nauki. Sesja za rogiem, a ciasto naprawdę robi się bardzo szybko, więc – studenci (i nie tylko) – udajcie się do sklepu po te kilka składników… A obiecuję – wiedzę będziecie przyswajać w zastraszającym tempie! 🙂 to samo tyczy się maluchów, nastolatków i dorosłych, którym jeszcze doskwierają chwile zimowego przestoju i braku chęci do czegokolwiek. Moje czekoladowe cudo opiszę tak – POPRAWIACZ HUMORU i zdrowy, naturalny ENERGETYK! Po nim będzie Ci się chciało 🙂

A to wszystko za sprawą prostych składników, których połączenie stanowi bombę witaminową i stymuluje mózg do działania.

Kakao, bogate w magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, błonnik, przeciwutleniacze, kwasy Omega-6 oraz witaminy z grupy B. Poprawia m.in. perystatykę jelit oraz przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych w naszym ciele. Jednym słowem – reguluje i przywraca równowagę.

Awokado – nie od dziś wiadomo, że to jedno z najlepszych źródeł dobrych tłuszczów oraz kwasów Omega 3,6 i 9, ale także najbardziej kaloryczny owoc (tak, awokado jest owocem). Jednak kaloryczność to tylko i wyłącznie jego zaleta! Co więcej – spożywany regularnie, może przyczyniać się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej i poprawy metabolizmu. Awokado działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol oraz poprawia wzrok. W kuchni świetnie smakuje w połączeniu z żytnim chlebem i odrobiną soli, ale także w słodkich przepisach, gdzie nadaje potrawom aksamitną konsystencję.

Kasza jaglana, czyli produkt ostatnio coraz bardziej doceniany przez naszych rodaków. Reprezentowana jako najstarsza i najzdrowsza kasza, której właściwości zasadowe są wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, stanów zapalnych oraz alergii. Naprawdę warto włączyć ją do codziennej diety.

Czekoladowy torcik 1

W przepisie zostały użyte również takie składniki, jak tofu, o którego zaletach wspomniałam przy przepisie na wegański omlet jajeczny, mleko roślinne oraz suszone śliwki, bogate w polifenole oraz witaminę K i beta karoten.

Jak widzicie, nie przekombinowałam z ilością i rodzajami produktów. Czekoladowy torcik, jak go nazwałam, to połączenie głębokiego smaku czekolady oraz delikatności otrzymanej dzięki dobrze zmiksowanym składnikom. Zdrowe, smaczne i proste.

Czekoladowy torcik 5
Czekoladowy torcik 4
Czekoladowy torcik 8
Czekoladowy torcik 2

Czekoladowy torcik na zimno

Aksamitny, kremowy, czekoladowy deser idealny do popołudniowej kawy. Stanowi nie tylko zdrowy zamiennik ciasta. Jest również źródłem dobrych tłuszczy, magnezu, potasu i wielu witamin.

Danie Deser
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łącznie 45 minutes
Ilość porcji 12 kawałków
Kalorie 125 kcal

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 11 sztuk suszonych śliwek (50 g)
  • 3/4 szklanki mąki owsianej lub błyskawicznych płatków owsianych (75 g)

CZĘŚĆ CZEKOLADOWA

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
  • 2 szklanki mleka roślinnego czekoladowego (500 ml)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • 2 kostki tofu naturalnego (360 g)
  • 1 sztuka dojrzałego awokado (130 g)
  • 4-6 łyżek syropu klonowego (od 40 do 60 ml, w zależności od upodobań smakowych)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Zalać wrzątkiem suszone śliwki i odstawić na ok. 15 minut. Odsączyć z wody i dokładnie zblendować. Wymieszać dokładnie ze zmielonymi płatkami owsianymi (mąką owsianą). Masa powinna być zbita, twarda, ale łatwa w rozprowadzaniu. Wyłożyć nią spód blaszki (u mnie średnica 18 cm). Włożyć do lodówki na 20 minut.

CZĘŚĆ CZEKOLADOWA

  1. Przepłukać kaszę jaglaną na gęstym sitku. Wrzucić do garnka z podgrzanym mlekiem. Gotować przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie ostawić i poczekać chwilę, by kasza wchłonęła płyn.

  2. Tofu odsączyć po wyjęciu z opakowania. Obrać awokado, wyjąć pestkę.

  3. Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i dokładnie zmiksować blenderem, do uzyskania bardzo gładkiej, kremowej konsystencji.

  4. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

10 Comments

  1. Nieperfekcyjna Pani Domu Blog

    Słyszałam o połączeniu czekolady i awokado, ale jeszcze nie próbowałam. Brzmi i wygląda dobrze. Może spróbuję. A sama robiłam dziś wegańskie ciasto marchewkowe wg przepisu Marty Dymek. Jest przepyszne!

    • Lepiej go nie pomijać, ale zastąpić czymś innym – jak najbardziej 🙂
      Jeśli chodzi o produkty wegańskie, myślę, że wystarczyłoby po prostu zrobić dodatkową porcję kaszy jaglanej, ale ugotowanej na mniejszej ilości mleka, by masa po zastygnięciu się nie rozpadała. Inną opcją może być użycie stałej części mleczka kokosowego (po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce). Są to jednak propozycje, których nie wypróbowałam, polegam na mojej “intuicji” kulinarnej, więc w 100% niestety nie mogę obiecać, że wyjdzie to samo 🙂
      I jeśli nie wykluczasz takich produktów, jak twaróg, to nim również możesz zastąpić tofu.

Dodaj komentarz