Czosnkowa sałatka ziemniaczana

Uwaga, rozpoczynam od sentymentalnej wstawki.

Mieszkając przez większość dotychczasowego życia na wsi, w jednorodzinnym domu z małym sadkiem i polem pełnym warzyw, porą letnią mieliśmy swego rodzaju raj. Cisza, czyste powietrze, dużo możliwości do uprawiania przeróżnych sportów, świeże warzywa i owoce, dużo słońca i ciepłe, długie wieczory pełne gwiazd. Dobrze to wspominam. A dlaczego wspominam właśnie teraz? Bo nieodłącznym elementem lata były grille. Czy to w ramach świętowania szczególnej okazji, czy w formie skromnej rodzinnej kolacji podsumowującej pracowity dzień, ustanowiły się jako nasza mała tradycja. Teraz możecie mieć wrażenie, że piszę w taki sposób, jakby cała Polska nie organizowała grillów podczas lata… 🙂 i to właśnie świadczy o moim sentymentalizmie!

Bo kiedy zjeżdżała się rodzina na grilla, mama praktycznie zawsze przygotowywała sałatkę ziemniaczaną z czosnkowym sosem. Wszyscy ją uwielbiali! Ziemniaki pokrojone w kostkę, ogórek kiszony, cebula, dużo czosnku i sos na bazie majonezu. Kiedyś mogłam jeść łyżkami.

I właśnie tak głęboko smak sałatki mojej mamy pozostał mi w pamięci, że postanowiłam zrobić jej wegańską wersję, bez użycia majonezu. Z tym, że użyłam fioletowych ziemniaków, które akurat miałam w lodówce. Dzięki temu sałatka wygląda oryginalnie i chociażby samym wyglądem zachęca do spróbowania.

Czosnkowa sałatka ziemniaczana 1

 Co z odtworzeniem smaku? No cóż… pewnie mama powiedziałaby, że daleko jej do oryginału 🙂

Przyznałabym rację, bo jej wersji nigdy nie podrobię, ale zapewniam Was – moja sałatka w wersji wegańskiej smakuje równie dobrze. Połączenie prostych składników daje wyśmienity efekt. Najlepsza będzie, jeśli postoi noc w lodówce i przejdzie wszystkimi aromatami.

Czosnkowa sałatka ziemniaczana 2

To danie sprawdzi się zarówno na szybką w przygotowaniu kolację, jak i na większe spotkanie rodzinne, imprezę ze znajomymi czy jako dodatek do obiadu, np. wegańskich kotletów i sałatki ze świeżych warzyw. Koniecznie spróbujcie i wykorzystajcie przepis, by poczęstować innych!

Czosnkowa sałatka ziemniaczana 4
Czosnkowa sałatka ziemniaczana 5

Czosnkowa sałatka ziemniaczana

Idealnie sprawdzi się na rodzinną imprezę, grilla, spotkanie ze znajomymi czy po prostu na szybką kolację. Smakuje obłędnie, nawet bez innych dodatków na talerzu.

Danie Sałatka
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 5
Kalorie 220 kcal

SKŁADNIKI

  • 5 dużych ziemniaków* lub 10 małych (ok. 1 kg)
  • 3 ogórki kiszone lub z zalewy octowej
  • 5 ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań)
  • 6 łyżek jogurtu (użyłam sojowego) (ok. 120g)
  • ¾ łyżeczki musztardy delikatesowej lub stołowej
  • 1 łyżka octu (jabłkowego, winnego) lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz (ilość zależy od upodobań)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę.

  2. Ogórki delikatnie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.

  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.

  4. Wymieszać w misce czosnek, jogurt, musztardę, ocet, olej, syrop klonowy, sól i pieprz.

  5. Wrzucić ziemniaki i ogórki, dokładnie wymieszać. 

  6. Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc do przegryzienia się smaków.

INNE INFORMACJE

*W przepisie użyłam fioletowej odmiany, która nie różni się jednak niczym oprócz koloru od zwykłych. Dlatego śmiało możesz je nimi zastąpić.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu?

Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi! W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz