Delikatny mus z awokado i kakao

Mus czekoladowy…

Wszystkim znany deser, przygotowywany na bazie jajek, cukru, gęstej śmietany i czekolady. Tym razem to ja wzięłam go na warsztat. Z tym, że nie użyłam żadnych z wyżej wymienionych składników.

Mus z awokado 5

Banan, awokado, kakao – w moim przepisie to one stanowią bazę. Zdrową bazę! Czyż nie brzmi cudownie?

Myślę, że warto rozważyć tę opcję podczas przygotowywania przyjęcia czy po prostu spotkania przy kawie ze znajomymi. Zaskoczyć ich głębokim smakiem, delikatnością i aksamitnością zdrowego deseru ze świeżymi owocami. Dorzucić orzechy lub ulubione dodatki – tyle wystarczy, by jednocześnie cieszyć się zdrowiem i zaspokoić potrzebę na coś słodkiego.

Spróbuj już dziś!

Mus z awokado 4
Mus z awokado 3
Mus z awokado 2

Delikatny mus z awokado i kakao

Jeden z najprostszych deserów, jakie można stworzyć z wykorzystaniem wyłącznie roślinnych składników. Mimo to, nie ujmuje w smaku tym wymagającym więcej czasu. Czekoladowy mus bez zastanowienia można podać bliskim lub znajomym nawet podczas uroczystego przyjęcia.

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Raw, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 5 minutes
Ilość porcji 2 osoby
Kalorie 260 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 duże dojrzałe, miękkie awokado (150 g)
  • 1 mały dojrzały banan (100 g)
  • 5 łyżeczek kakao (25 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 1/5 filiżanki mleka roślinnego (25 ml)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Pamiętaj, że awokado musi być naprawdę dojrzałe.

  2. Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz