Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi

Słyszeliście kiedyś o pak choi? Może ostatnio coraz częściej widzicie ją w sklepach? Albo nawet kupiliście i zastanawiacie się, co z niej przygotować i przede wszystkim – jak potraktować?

Odpowiem Wam w skrócie na te pytania.

pak choi

Pak choi (lub bok choy) to inaczej kapusta chińska, która jest bardzo popularna w Azji wschodniej i południowo-wschodniej, ale stopniowo zdobywa popularność i w Polsce. Do tej pory spotkałam się z nią w takich sklepach, jak Lidl czy Biedronka, a także w innych marketach, które sprowadzają żywność z wielu stron świata.

Czy jest warta uwagi? Zdecydowanie tak!

Zawiera kwas foliowy, witaminę A, C, B6 i K oraz wiele minerałów, jak potas, magnez, żelazo czy sód. Jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze.

Przy regularnym spożyciu wykazano działania obniżające ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Jeśli powyższe fakty są mało przekonujące, wspomnę jeszcze o tym, jaka jest po prostu pyszna 🙂

Można ją spożywać na surowo, dusić, smażyć, piec oraz gotować na parze. Innymi słowy – kombinować na wszelkie sposoby. Ja jednak nie przesadzam z obróbką termiczną i proces jej przygotowania trwa najczęściej około 4 minut. Podsmażam krótko, solę i gotowe. Ale o tym niżej w przepisie.

Uparłam się, że pokażę na blogu, jak ją przygotować. Zastanawiałam się jednak, jak nie przesadzić z dodatkami i jednocześnie stworzyć sycące danie. Efektem końcowym zaskoczyłam samą siebie!

Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi 1

Z kapustą chińską idealnie komponują się takie produkty, jak kumin (kmin rzymski), sok z limonki, sos sojowy i quinoa, czyli prozdrowotna komosa ryżowa (o której więcej napisałam tutaj).

Takie danie sprawdzi się świetnie jako lekki, zdrowy i odżywczy posiłek w ciągu dnia lub na jego zwieńczenie. W dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu!

Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi 3
Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi 4

Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi

Bomba witaminowa, ekspresja kolorów i smaków. Źródło dobrych tłuszczy, białka i węglowodanów. Lekki, zbilansowany posiłek, gotowy w 15 minut!

Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 3 minutes
Czas gotowania 12 minutes
Łącznie 15 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 550 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta chińska (pak choi) (150g)
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinoi) (40g)
  • 1 twardy pomidor malinowy (180g)
  • 2 małe marchewki (150g)
  • 2 małe pietruszki (150g)
  • świeży szczypiorek
  • orzeszki pinii
  • pestki słonecznika
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Zagotować 2 małe garnuszki z wodą. Do jednego wlać 1/2 szklanki wody, do drugiego około 1,5-2 szklanki.

  2. Przepłukać komosę ryżową na gęstym sitku. Do gotującej się 1/2 szklanki wody wrzucić wypłukaną quinoę. Gotować przez ok. 12 minut. Pozostawić na 2 minuty do całkowitego wchłonięcia płynu.

  3. W tym czasie umyć wszystkie warzywa. Obrać marchewki i pietruszki, pokroić w plasterki lub w kostkę. Wrzucić do garnka z większą ilości wody i gotować do miękkości przez ok. 10-12 minut.

  4. Na gorącej patelni podprażyć szybko dowolną ilość orzeszków pinii i pestek słonecznika.

  5. Pokroić pomidora oraz szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać olej lniany, syrop klonowy i sos sojowy.

  6. Przejść do przygotowania pak choi. Odciąć końcówkę. Pokroić białe części liści na kilkucentymetrowe kawałki. Podsmażyć je przez ok. 3 minuty na oliwie. Po tym czasie wrzucić zielone liście pak choi i delikatnie przemieszać, wyłączyć ogień. Cały proces powinien trwać nie dłużej niż 4 minuty. Dzięki temu kapusta zachowa chrupkość oraz uzyska delikatny, słodki smak. Na koniec posypać odrobiną soli i zdjąć z patelni.

  7. W misce delikatnie wymieszać ugotowaną kaszę, marchewki, pietruszki, pomidora, szczypiorek, sok z limonki, sos oraz przyprawy. Przełożyć na talerz.

  8. Dodać pak choi, posypać orzeszkami i pestkami. Gotowe!

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz