Zdecydowałam się dodać na niego przepis, bo naprawdę wyszedł genialny. W połączeniu z kremowymi lodami i prawdziwą latte.. obłęd!
Przysięgam, że każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem – przepis nie jest skomplikowany, a cały proces to połączenie mokrych składników z suchymi, ułożenie ponacinanych jabłek i wstawienie do piekarnika. Myślę, że nawet gotowanie z dziećmi przy takim biszkopcie będzie przyjemnością!

Skąd pomysł na biszkopt z jabłkami?
- po pierwsze – korzenne przyprawy, czyli świąteczne zapachy, które niezmiennie pozostają obowiązkowymi składnikami w grudniowych wypiekach,
- i po drugie – jabłka – wciąż słodkie, pyszne i.. nasze, polskie, czyli kolejny świetny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do ciast – poza tym, w połączeniu z cynamonem.. ach, sami wiecie!
Tak oto powstał przepyszny, puszysty, wilgotny i słodki deser na wolne (i nie tylko), zimowe wieczory.
Kupujcie składniki, pieczcie i delektujcie się przy stole z bliskimi. Pamiętajcie, że ciasta nigdy nie smakują tak dobrze, jak wtedy, kiedy dzieli się je z drugą osobą.




Korzenny biszkopt z jabłkami
Idealny deser na chłodne, zimowe wieczory. Puszysty, wilgotny biszkopt o korzennym aromacie, upieczony razem z połówkami słodkich jabłek uczyni każdy podwieczorek lepszą połową dnia.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej tortowej (400 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 1 szklanka cukru trzcinowego/ksylitolu (200 g)
- 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml)
- 2/3 szklanki oleju roślinnego (160 ml)
- 2 łyżki octu jabłkowego (20 g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 6-7 połówek jabłek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Włączyć piekarnik do ogrzewania na 185°C.
-
W jednej misce połączyć mleko i ocet jabłkowy, odłożyć na bok.
-
Do drugiej miski przesypać (przez sitko) mąkę i dodać pozostałe suche składniki: cukier/ksylitol, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
-
Połączyć mleko z olejem roślinnym i przelać do suchych składników. Powstałą jednolitą masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm).
-
Obrane i oczyszczone połówki jabłek ponacinać w paski (po ok. 4-5 mm). Umieścić je delikatnie na surowej masie i wstawić ciasto do pieczenia na ok. 40 minut.
-
Po tym czasie sprawdzić widelcem lub patyczkiem, czy nie jest on mokry (wtedy wiadomo, że biszkopt jest całkowicie wypieczony). Jeśli nie, pozwolić mu się dopiec w piekarniku. Upieczony wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
-
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Jaka średnica tortownicy? Pozdrawiam Ola.
Napisałam w instrukcjach – 26 cm 🙂 również pozdrawiam.
Kupiłaś nas tym połączeniem z lodami <3
Zróbcie koniecznie! 😀