Korzenny biszkopt z jabłkami

Zdecydowałam się dodać na niego przepis, bo naprawdę wyszedł genialny. W połączeniu z kremowymi lodami i prawdziwą latte.. obłęd!

Przysięgam, że każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem – przepis nie jest skomplikowany, a cały proces to połączenie mokrych składników z suchymi, ułożenie ponacinanych jabłek i wstawienie do piekarnika. Myślę, że nawet gotowanie z dziećmi przy takim biszkopcie będzie przyjemnością!

 

Placek z jabłkami 2

 

Skąd pomysł na biszkopt z jabłkami?

  • po pierwsze – korzenne przyprawy, czyli świąteczne zapachy, które niezmiennie pozostają obowiązkowymi składnikami w grudniowych wypiekach,
  • i po drugie – jabłka – wciąż słodkie, pyszne i.. nasze, polskie, czyli kolejny świetny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do ciast – poza tym, w połączeniu z cynamonem.. ach, sami wiecie!

Tak oto powstał przepyszny, puszysty, wilgotny i słodki deser na wolne (i nie tylko), zimowe wieczory.

Kupujcie składniki, pieczcie i delektujcie się przy stole z bliskimi. Pamiętajcie, że ciasta nigdy nie smakują tak dobrze, jak wtedy, kiedy dzieli się je z drugą osobą.

Placek z jabłkami 6
Placek z jabłkami 5
Placek z jabłkami 4
Placek z jabłkami 3

Korzenny biszkopt z jabłkami

Idealny deser na chłodne, zimowe wieczory. Puszysty, wilgotny biszkopt o korzennym aromacie, upieczony razem z połówkami słodkich jabłek uczyni każdy podwieczorek lepszą połową dnia.

Danie Deser
Kuchnia Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 16 kawałków
Kalorie 235 kcal

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej tortowej (400 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego/ksylitolu (200 g)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (500 ml)
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego (160 ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (20 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 6-7 połówek jabłek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Włączyć piekarnik do ogrzewania na 185°C.

  2. W jednej misce połączyć mleko i ocet jabłkowy, odłożyć na bok.

  3. Do drugiej miski przesypać (przez sitko) mąkę i dodać pozostałe suche składniki: cukier/ksylitol, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.

  4. Połączyć mleko z olejem roślinnym i przelać do suchych składników. Powstałą jednolitą masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 26 cm).

  5. Obrane i oczyszczone połówki jabłek ponacinać w paski (po ok. 4-5 mm). Umieścić je delikatnie na surowej masie i wstawić ciasto do pieczenia na ok. 40 minut.

  6. Po tym czasie sprawdzić widelcem lub patyczkiem, czy nie jest on mokry (wtedy wiadomo, że biszkopt jest całkowicie wypieczony). Jeśli nie, pozwolić mu się dopiec w piekarniku. Upieczony wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

  7. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂 

Udostępnij:

4 Comments

Dodaj komentarz