Kiedy pojawiają się upały, w dzień zwykle nie mamy ochoty na nic innego jak owoce, surowe warzywa, kanapki, soki czy inne lekkie przekąski.
Natomiast kiedy słońce chowa się za horyzontem i przychodzi czas na wieczorny posiłek, dobrze jest postawić na prostotę i sezonowe produkty.
Cukinia, makaron i oliwa to połączenie idealne, szczególnie kiedy cukinia jest prosto z ogródka i rozpływa się w ustach..
Ten przepis pojawia się u mnie obecnie minimum 3 razy w tygodniu. Naprawdę, uzależnia!



Mam to szczęście, że w lato regularnie rodzice przekazują mi kilogramy cudownych i pysznych cukinii z domowego ogródka.. i nie zdarza mi się ich w ogóle kupować w sezonie, ale jeśli nie macie takiej opcji jak ja, wybierajcie w sklepach te najmniejsze, o jasnozielonym lub średnio- ciemnozielonym kolorze. Nie bierzcie tych najciemniejszych i dużych, bo jest wtedy największe prawdopodobieństwo, że będą mało smaczne, włókniste, z pestkami i gorzkie. A tego w tym przepisie chcemy jak najmniej 🙂
Małe i jasnozielone będą najsmaczniejsze i najsłodsze.
Cukinia to owoc (tak, owoc!), który jest tak uniwersalny, że możemy ją spożywać praktycznie w każdym posiłku – począwszy od owsianki, przez koktajle, zupy, pasty do kanapek, sosy, zupy, zapiekanki, skończywczy na po prostu pieczonej, smażonej czy grillowanej z odrobiną oliwy lub przypraw. Jedzmy jej jak najwięcej, bo jest bogato odżywcza i niskokaloryczna – na pewno nie spowoduje żadnych problemów żołądkowych, a wręcz przeciwnie – jelita nam za nią podziękują 🙂
Na koniec przypominam jeszcze o przepisie na zdrowe i przepyszne babeczki i burgery – również na bazie cukinii 🙂
Letni makaron z kremową cukinią
Delikatne, kremowe, letnie danie, które jednocześnie jest tak aromatyczne, wciągające i po prostu pyszne.. zapachem będzie kusiło najbardziej odległych sąsiadów! 🙂
SKŁADNIKI
- 1 kilogram cukinii (1 duża lub 2 małe – pozbawione już części niejadalnych)
- 100 gramów tempehu (fermentowanej soi) lub wędzonego tofu ( 1/2 kostki)
- 2 szklanki makaronu penne (150 g)
- 3/5 szklanki napoju roślinnego polecam owsiany, ryżowy lub migdałowy (150 ml)
- 8 łyżek płatków drożdżowych lub jeśli jesz – parmezanu czy innego sera (40 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
- 1 łyżka erytrolu/ksylitolu/brązowego cukru (10g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej/więcej – według upodobań)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Kroimy w kostkę lub małe prostokąty umytą wcześniej cukinię (ze skórką). Rozgrzewamy oliwę na głębszej patelni lub w garnku/woku. Wrzucamy na nią pokrojoną cukinię razem z solą i mieszamy co jakiś czas, by zyskała złoty kolor i trochę zmiękła.
-
Zagotujemy również wodę na makaron. Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu – AL DENTE.
-
W tym czasie kroimy drobno tempeh (lub tofu). Dorzucamy do usmażonej cukinii i dalej mieszamy. Dorzucamy przyprawy (oprócz czosnku niedźwiedziego) oraz dodajemy sok z cytryny, substancję słodzącą, płatki drożdżowe i napój roślinny. Dokładnie mieszając, smażymy jeszcze 1-2 minuty.
-
Zdejmujemy z palnika i dorzucamy odcedzony makaron oraz czosnek niedźwiedzi (nie dodajemy podczas procesu gotowania). Mieszamy i podajemy ze świeżym oregano, bazylią lub pietruszką.
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂