Letni makaron z kremową cukinią

Kiedy pojawiają się upały, w dzień zwykle nie mamy ochoty na nic innego jak owoce, surowe warzywa, kanapki, soki czy inne lekkie przekąski.

Natomiast kiedy słońce chowa się za horyzontem i przychodzi czas na wieczorny posiłek, dobrze jest postawić na prostotę i sezonowe produkty.

Cukinia, makaron i oliwa to połączenie idealne, szczególnie kiedy cukinia jest prosto z ogródka i rozpływa się w ustach..

Ten przepis pojawia się u mnie obecnie minimum 3 razy w tygodniu. Naprawdę, uzależnia!

Letnia cukinia 2
Letnia cukinia 3
Letnia cukinia 4

Mam to szczęście, że w lato regularnie rodzice przekazują mi kilogramy cudownych i pysznych cukinii z domowego ogródka.. i nie zdarza mi się ich w ogóle kupować w sezonie, ale jeśli nie macie takiej opcji jak ja, wybierajcie w sklepach te najmniejsze, o jasnozielonym lub średnio- ciemnozielonym kolorze. Nie bierzcie tych najciemniejszych i dużych, bo jest wtedy największe prawdopodobieństwo, że będą mało smaczne, włókniste, z pestkami i gorzkie. A tego w tym przepisie chcemy jak najmniej 🙂

Małe i jasnozielone będą najsmaczniejsze i najsłodsze.

Cukinia to owoc (tak, owoc!), który jest tak uniwersalny, że możemy ją spożywać praktycznie w każdym posiłku – począwszy od owsianki, przez koktajle, zupy, pasty do kanapek, sosy, zupy, zapiekanki, skończywczy na po prostu pieczonej, smażonej czy grillowanej z odrobiną oliwy lub przypraw. Jedzmy jej jak najwięcej, bo jest bogato odżywcza i niskokaloryczna – na pewno nie spowoduje żadnych problemów żołądkowych, a wręcz przeciwnie – jelita nam za nią podziękują 🙂

Na koniec przypominam jeszcze o przepisie na zdrowe i przepyszne babeczki i burgery – również na bazie cukinii 🙂

Letni makaron z kremową cukinią

Delikatne, kremowe, letnie danie, które jednocześnie jest tak aromatyczne, wciągające i po prostu pyszne.. zapachem będzie kusiło najbardziej odległych sąsiadów! 🙂

Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia Bez laktozy, polska, Roślinna, wegańska
Keyword cukinia, dieta roślinna, lekki obiad, letnie danie
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łącznie 30 minutes
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 600 kcal
Autor Wiola Szyszkowska

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram cukinii (1 duża lub 2 małe – pozbawione już części niejadalnych)
  • 100 gramów tempehu (fermentowanej soi) lub wędzonego tofu ( 1/2 kostki)
  • 2 szklanki makaronu penne (150 g)
  • 3/5 szklanki napoju roślinnego polecam owsiany, ryżowy lub migdałowy (150 ml)
  • 8 łyżek płatków drożdżowych lub jeśli jesz – parmezanu czy innego sera (40 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
  • 1 łyżka erytrolu/ksylitolu/brązowego cukru (10g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej/więcej – według upodobań)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kroimy w kostkę lub małe prostokąty umytą wcześniej cukinię (ze skórką). Rozgrzewamy oliwę na głębszej patelni lub w garnku/woku. Wrzucamy na nią pokrojoną cukinię razem z solą i mieszamy co jakiś czas, by zyskała złoty kolor i trochę zmiękła.

  2. Zagotujemy również wodę na makaron. Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu – AL DENTE.

  3. W tym czasie kroimy drobno tempeh (lub tofu). Dorzucamy do usmażonej cukinii i dalej mieszamy. Dorzucamy przyprawy (oprócz czosnku niedźwiedziego) oraz dodajemy sok z cytryny, substancję słodzącą, płatki drożdżowe i napój roślinny. Dokładnie mieszając, smażymy jeszcze 1-2 minuty.

  4. Zdejmujemy z palnika i dorzucamy odcedzony makaron oraz czosnek niedźwiedzi (nie dodajemy podczas procesu gotowania). Mieszamy i podajemy ze świeżym oregano, bazylią lub pietruszką.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz