Mimo, że za oknem już nie raz przyprószyło śniegiem, to bywało, że miałam ochotę na jakiś chłodny deser. Swoją drogą, idealny do ciepłej herbaty lub delikatnej kawy z mlekiem. Dlatego też zrobiłam zdrowe torciki lodowe o smaku TIRAMISU, które pachną i smakują niesamowicie. Po wcześniejszym wyjęciu z zamrażarki i odczekaniu kilku minut, zamieniają się w delikatny, kremowy rarytas, któremu ciężko się oprzeć… bo z każdym kolejnym kęsem smak jest coraz lepszy. Magia?

Wyobraźcie sobie zapach świeżo zaparzonej, gorącej kawy…
Do tego smak słodkich nerkowców…
Wszystko sypnięte odrobiną soli i posłodzone syropem klonowym…
W połączeniu ze składnikami, które dodatkowo podkreślą głębię smaków, wychodzi coś genialnego. Mogłabym wręcz powiedzieć, że to kulinarna rozkosz.
Nie muszę wspominać, że taki deser to bomba witaminowa (i energetyczna!) w postaci zdrowych tłuszczy (nienasyconych kwasów tłuszczowych) i wielu składników odżywczych w postaci m.in. magnezu, potasu, fosforu, cynku, manganu, miedzi oraz witamin B2, E i K.
Nie ma tu serka mascarpone, nie ma żółtek, biszkoptów ani alkoholu. A jednak ma w sobie coś, co uprawnia mnie do porównania do popularnego tiramisu.
Obiecuję, że każdy, kogo poczęstujecie takim lodowym torcikiem, posypanym dodatkowo porcją kakao, na pytanie „dobre?”, pokiwa tylko głową.. bo będzie za bardzo zajęty rozkoszowaniem się smakiem.
Zachęciłam? Zatem do dzieła!






Lodowe Tiramisu
Kremowy, rozpływający się w ustach deser dla wszystkich miłośników kawy i nie tylko. Połączenie słodkich nerkowców z mocnym aromatem kawy nadaje niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć.
SKŁADNIKI
CIEMNA WARSTWA
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (6 g)
- 10 łyżek wrzątku (1/4 szklanki czyli 60 ml)
- 100 g nerkowców*
- 3 łyżki migdałów* (30 g)
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych (50 g)
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
- 1/4 łyżeczki soli
JASNA WARSTWA
- 150 g nerkowców
- 50 g musu kokosowego (lub nierafinowanego oleju kokosowego w stałej formie)
- 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodzidła)
- 2 łyżki soku z cytryny
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CIEMNA WARSTWA
-
Namoczone wcześniej nerkowce i migdały razem z pozostałymi składnikami dokładnie zblendować na zbitą i kremową masę.
-
Wyłożyć nią do połowy przygotowane foremki (lub jedną formę, jeśli chcesz, by powstał jeden lodowy tort zamiast kilku mniejszych).
-
Wstawić do zamrażarki na około pół godziny.
JASNA WARSTWA
-
Zblednuj wszystkie składniki do bardzo gładkiej, wręcz aksamitnej konsystencji.
-
Wyłóż taką samą ilość masy na wyjęte z zamrażarki foremki i włóż na kolejną godzinę lub dwie. Im dłużej, tym lepiej.
-
Przed jedzeniem wyjmij lodowe tiramisu i trzymaj przez kilka lub kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Przechowuj w zamrażarce.
INNE INFORMACJE
*Nerkowce oraz migdały należy namoczyć kilka godzin wcześniej. Wystarczy wrzucić je do (oddzielnych) szklanek i zalać wodą, by całkowicie pokryła orzechy. Jeśli nie masz na to czasu lub zapomniałeś/-aś o namoczeniu, zalej je wrzątkiem na ok. 15-20 minut.
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Mimo, że kawy nie lubimy tak samo jej dodatku do słodkości ale te lodowe tiramisu tak pysznie wygląda, że na pewno byśmy takiego serduszka nie odmówiły 😀