Lodowy mus orzechowy

Jeszcze zdarza mi się słyszeć, że lody to deser przeznaczony tylko na letnie dni. Zamiast przytaczać logiczne argumenty „na nie”, uśmiecham się i myślę o moich ulubionych lodach z mrożonych bananów. Zrobiłam ich już pewnie setki, dopracowując moją recepturę do perfekcji. Już wiem, bez jakich składników nie będzie smakowało tak wyśmienicie, jak powinno. Nie, nie wystarczy zblendować banany (chociaż i tego bym nie odmówiła!). Sekret moich lodowych deserów polega na dodaniu orzechów włoskich i soli. Nie próbujcie tego pomijać!

Konsystencja zależy od Waszych upodobań. A u mnie upodobania zależą od czasu i chęci 🙂 Smak i dodatki również. Czasami mam zachciankę na prawdziwe, zbite lody z kawałkami bakalii lub orzechów, czasem na lekki, roztapiający się mus owocowy. Naprawdę, mając mrożone banany (i blender oczywiście) pod ręką, można stworzyć wszystko!

Mus lodowy orzechowy 1

Poniżej znajdziecie moją kombinację na jesienne dni, taką do dobrego serialu pod kocem. Bo kto zabroni nam jeść zdrowe lody… 🙂 

Lodowy mus orzechowy 2
Lodowy mus orzechowy 3

Lodowy mus orzechowy

Jeśli masz ochotę na lody, ale jednocześnie nie chcesz zapychać się tymi z pudełka kupionego w supermarkecie, zamroź dwa banany, zblenduj z orzechami i ciesz się zdrowym, pysznym deserem, który przyniesie więcej dobrego, niż złego!

Danie Deser, Śniadanie
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 15 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 475 kcal

SKŁADNIKI

  • 2 zmrożone banany* (ok. 250 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (20 g)
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich (15 g)
  • 6 łyżek mleka roślinnego (60 ml)
  • 1/4 łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W miseczce wymieszaj trzepaczką masło orzechowe z mlekiem roślinnym do całkowitego połączenia. Możesz zrobić to na delikatnej parze lub po krótkim podgrzaniu w mikrofalówce. Wtedy proces rozpuszczania będzie łatwiejszy.

  2. Umieść w kielichu blendera, wysokim naczyniu lub w głębokiej misce wszystkie składniki i dokładnie zblenduj.

  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z orzechami, wiórkami kokosowymi lub amarantusem ekspadowanym. 

INNE INFORMACJE

*Pokrój dojrzałe banany (czyli takie z intensywnie żółtą skórką i czarnymi kropkami)  na kawałki i włóż do zamrażarki na noc lub na kilka godzin. Mają przejść proces całkowitego zamrożenia. Jeśli masz już takie w zamrażarce, wyjmij i odłóż na bok na 10-15 minut to lekkiego rozmrożenia. To ważne. Mają być „na wpół” zamrożone. To pozwoli Ci uzyskać odpowiednią konsystencję.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz