Makowiec z bakaliami

Wciąż dostaję prośby o przepis na makowiec, który przygotowałam na święta (tutaj pokazałam wszystkie dania), dlatego chcę sprostać oczekiwaniom. Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje!

Makowiec z bakaliami 1

Nie jest to zawijaniec, nie jest to rolada ani ciasto na kruchym spodzie, nie ma polewy. Jest to tradycyjny makowiec z bakaliami, które możecie sami dobrać według upodobań. A jeśli nie lubicie bakalii, po prostu je pomińcie. I tak wyjdzie przepyszny.

W moim przepisie użyłam maku mielonego, który kupiłam już gotowy w opakowaniu, ale jeśli macie czas i możliwości, zmielcie go sami. Z doświadczenia jednak wiem, że większość ludzi woli szybkie rozwiązania 🙂

Nie przedłużam – niech przepis trafi do Was jak najszybciej. Święta już minęły, ale na makowe wypieki nigdy nie jest za późno!

Makowiec z bakaliami 2
Makowiec z bakaliami 3

Makowiec z bakaliami

Bardzo prosty w przygotowaniu, słodki i wilgotny. Idealne ciasto dla wszystkich miłośników makowych wypieków.

Danie Deser
Kuchnia Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Łącznie 1 hour 30 minutes
Ilość porcji 20 kawałków
Kalorie 120 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 1/3 szklanki maku mielonego (200 g)
  • 3 łyżki lnu mielonego (30 g)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej (30 g)
  • 1 starte jabłko (120g)
  • 1 szklanka gorącego mleka roślinnego lub wody (200 ml)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z cukru trzcinowego lub miodu (120 ml)
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (2 czubate łyżki stałego, nierozpuszczonego) (50g)
  • 1 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, kardamon, goździki, anyż, ziele angielskie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 garść ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, nerkowce)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mleko (lub wodę) połączyć z syropem i zalać tym mielony mak. Przykryć talerzem lub ściereczką i odczekać ok. pół godziny, by mak nasiąknął.

  2. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki. Wrzucić bakalie.

  3. Powstałą masę przełożyć do podłużnej foremki i piec w termoobiegu ok. 50-55 minut w 160°C.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

2 Comments

Dodaj komentarz