Wciąż dostaję prośby o przepis na makowiec, który przygotowałam na święta (tutaj pokazałam wszystkie dania), dlatego chcę sprostać oczekiwaniom. Mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje!

Nie jest to zawijaniec, nie jest to rolada ani ciasto na kruchym spodzie, nie ma polewy. Jest to tradycyjny makowiec z bakaliami, które możecie sami dobrać według upodobań. A jeśli nie lubicie bakalii, po prostu je pomińcie. I tak wyjdzie przepyszny.
W moim przepisie użyłam maku mielonego, który kupiłam już gotowy w opakowaniu, ale jeśli macie czas i możliwości, zmielcie go sami. Z doświadczenia jednak wiem, że większość ludzi woli szybkie rozwiązania 🙂
Nie przedłużam – niech przepis trafi do Was jak najszybciej. Święta już minęły, ale na makowe wypieki nigdy nie jest za późno!



Makowiec z bakaliami
Bardzo prosty w przygotowaniu, słodki i wilgotny. Idealne ciasto dla wszystkich miłośników makowych wypieków.
SKŁADNIKI
- 1 1/3 szklanki maku mielonego (200 g)
- 3 łyżki lnu mielonego (30 g)
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej (30 g)
- 1 starte jabłko (120g)
- 1 szklanka gorącego mleka roślinnego lub wody (200 ml)
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub syropu z cukru trzcinowego lub miodu (120 ml)
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (2 czubate łyżki stałego, nierozpuszczonego) (50g)
- 1 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, kardamon, goździki, anyż, ziele angielskie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 garść ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, nerkowce)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Mleko (lub wodę) połączyć z syropem i zalać tym mielony mak. Przykryć talerzem lub ściereczką i odczekać ok. pół godziny, by mak nasiąknął.
-
Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki. Wrzucić bakalie.
-
Powstałą masę przełożyć do podłużnej foremki i piec w termoobiegu ok. 50-55 minut w 160°C.
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Prawdziwa kwintesencja maku 😀 U nas makowe wypieki jeszcze trochę pobędą, bo nam dwie paczki maku zostały 😀
Mam dokładnie taką samą ilość, która została po świętach, ale.. nie mam piekarnika na stancji, więc mak poczeka na swoją kolej 🙂