Najlepszy wegański bigos

Tym razem naprawdę nie będę przedłużać, by zdążyć dodać wszystkie wpisy, które zaplanowałam przed Świętami i jednocześnie Was nie zanudzić 🙂

Poniżej znajduje się przepis na najprostszy, najszybszy i przede wszystkim – najsmaczniejszy bożonarodzeniowy bigos. Wegański oczywiście! Przy okazji dużo zdrowszy niż tradycyjny 🙂

Polecam zrobić go wcześniej niż dzień przed Wigilią, podgrzewać codziennie przez około trzy dni i w święta postawić na stole najpyszniejszą potrawę, którą – obiecuję – będą się zajadać wszyscy!

Oczywiście oprócz śliwek (lub zamiast nich) możecie dodać ulubione dodatki, i tak będzie pyszny. Ja użyłam właśnie tych bakalii, ponieważ cała słodycz w nich zawarta rozeszła się po pozostałych składnikach. Dzięki temu balans smaków został zachowany.

Jeszcze jedno zdanie na koniec – bigos zawsze będzie mi się kojarzył z domem, a jeszcze bardziej ze świętami u dziadków. To ten zapach za każdym razem unosi się w powietrzu, kiedy przekraczamy próg ich ciepłego mieszkania na zaśnieżonej wiosce. Być może również dlatego pałam taką miłością do bigosu.

Zatem poznajcie moją recepturę.

Bigos 6
Bigos 8
Bigos 9

Wegański bigos

Danie, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. Aromatyczny. Odpowiednio kwaśny. Z nutą słodyczy. Najlepiej kilkudniowy. Czyli niezawodny bigos!

Danie Obiad
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 5 hours
Łącznie 5 hours 20 minutes
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 90 kcal

SKŁADNIKI

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 1/4 sztuki białej kapusty (550 g)
  • 1 opakowanie kapusty kiszonej (400 g)
  • 7 pieczarek (200 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 2 małe marchewki (70 g)
  • 11 śliwek suszonych (60 g)
  • 1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
  • 1/2 obranego jabłka (50 g)
  • 700 ml bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju

PRZYPRAWY

  • 1 liść laurowy
  • 2 sztuki ziela angielskiego
  • 2 sztuki owocu jałowca
  • 2 sztuki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pokroić obraną cebulkę w drobną kostkę. Podsmażyć razem z liściem laurowym, zielem angielskim, owocem jałowca i ziarnami pieprzu na złoty kolor, na łyżce oleju, na dnie dużego garnka (w którym gotowany będzie bigos). Obrać i pokroić pieczarki. Wrzucić do garnka, smażyć dalej, razem z cebulką. Muszą zmniejszyć swoją objętość i nabrać złotego koloru.

    Bigos 1
  2. W tym czasie poszatkować oba rodzaje kapusty. Białą posypać solą i ucierać rękoma, by stała się bardziej miękka. Zetrzeć na tarce jabłko i marchewki. Pokroić drobno suszone śliwki. Rozkruszyć tofu. Wrzucić przygotowane składniki do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy, syrop klonowy i zalać bulionem warzywnym (lub wodą).

    Bigos 2
  3. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 4-5 godzin. Pozostawić do ostygnięcia. Przez kolejne 2-3 dni podgrzewać, dodając ewentualnie bulionu, by bigos nie przywarł do dna garnka.

    Bigos 3

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz