Tym razem naprawdę nie będę przedłużać, by zdążyć dodać wszystkie wpisy, które zaplanowałam przed Świętami i jednocześnie Was nie zanudzić 🙂
Poniżej znajduje się przepis na najprostszy, najszybszy i przede wszystkim – najsmaczniejszy bożonarodzeniowy bigos. Wegański oczywiście! Przy okazji dużo zdrowszy niż tradycyjny 🙂
Polecam zrobić go wcześniej niż dzień przed Wigilią, podgrzewać codziennie przez około trzy dni i w święta postawić na stole najpyszniejszą potrawę, którą – obiecuję – będą się zajadać wszyscy!
Oczywiście oprócz śliwek (lub zamiast nich) możecie dodać ulubione dodatki, i tak będzie pyszny. Ja użyłam właśnie tych bakalii, ponieważ cała słodycz w nich zawarta rozeszła się po pozostałych składnikach. Dzięki temu balans smaków został zachowany.
Jeszcze jedno zdanie na koniec – bigos zawsze będzie mi się kojarzył z domem, a jeszcze bardziej ze świętami u dziadków. To ten zapach za każdym razem unosi się w powietrzu, kiedy przekraczamy próg ich ciepłego mieszkania na zaśnieżonej wiosce. Być może również dlatego pałam taką miłością do bigosu.
Zatem poznajcie moją recepturę.



Wegański bigos
Danie, które koniecznie musi pojawić się na wigilijnym stole. Aromatyczny. Odpowiednio kwaśny. Z nutą słodyczy. Najlepiej kilkudniowy. Czyli niezawodny bigos!
SKŁADNIKI
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 1/4 sztuki białej kapusty (550 g)
- 1 opakowanie kapusty kiszonej (400 g)
- 7 pieczarek (200 g)
- 1/2 cebuli (50 g)
- 2 małe marchewki (70 g)
- 11 śliwek suszonych (60 g)
- 1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
- 1/2 obranego jabłka (50 g)
- 700 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka oleju
PRZYPRAWY
- 1 liść laurowy
- 2 sztuki ziela angielskiego
- 2 sztuki owocu jałowca
- 2 sztuki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Pokroić obraną cebulkę w drobną kostkę. Podsmażyć razem z liściem laurowym, zielem angielskim, owocem jałowca i ziarnami pieprzu na złoty kolor, na łyżce oleju, na dnie dużego garnka (w którym gotowany będzie bigos). Obrać i pokroić pieczarki. Wrzucić do garnka, smażyć dalej, razem z cebulką. Muszą zmniejszyć swoją objętość i nabrać złotego koloru.
-
W tym czasie poszatkować oba rodzaje kapusty. Białą posypać solą i ucierać rękoma, by stała się bardziej miękka. Zetrzeć na tarce jabłko i marchewki. Pokroić drobno suszone śliwki. Rozkruszyć tofu. Wrzucić przygotowane składniki do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy, syrop klonowy i zalać bulionem warzywnym (lub wodą).
-
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 4-5 godzin. Pozostawić do ostygnięcia. Przez kolejne 2-3 dni podgrzewać, dodając ewentualnie bulionu, by bigos nie przywarł do dna garnka.
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Piąteczka za dodanie wędzonego tofu 😀 Już wiemy, że taki bigos bardzo by nam smakował 😀