Owsiany chlebek bananowy

Mogę zgadnąć w ciemno, że zdarzyło się chociaż raz, kiedy na niedawno kupionych przez ciebie bananach nagle zaczęły pojawiać się kropki. Najlepszy czas, by je zjeść! Niestety, nikt nie miał na nie ochoty, a ty zapomniałaś włożyć do lodówki, żeby dalej nie dojrzewały tak szybko. Lub zwyczajnie w domu nikt takich nie lubi… swoją drogą – to moja ulubiona “faza” bananów 🙂

Dlatego, gdy tylko ciemne plamki pojawiają się na powierzchni, myślę, na co tym razem mam ochotę 🙂

Bo jeśli nie lubisz ich jeść w czystej postaci, z masłem orzechowym, waflami ryżowymi czy pokrojonego na owsiance, polecam ci użyć dojrzałych bananów jako naturalnego cukru. Bo takim jest, z tym, że nie szkodzi ani twoim zębom, ani zdrowiu! Oczywiście – wręcz przeciwnie, dostarcza ogromu witamin i stanowi kolejną porcję owoców w ciągu dnia.

Wrzucaj banany do smoothie, rozgniecionego użyj do posłodzenia owsianki, jaglanki, budyniu lub innego podobnego posiłku. Zblendowanego wrzuć zamiast słodzidła do ciasta, babeczek lub ciasteczek – wyjdą przepyszne, uwierz mi!
Bywa też tak, że nie będziesz mieć ochoty na nic z tych rzeczy.. albo zostanie ich jeszcze trochę na półce. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj! Zamroź – mrożone banany to moje małe zdrowe uzależnienie – słodkie lody w czystej postaci – potraktowane blenderem lub rozpuszczające się po kawałku w ostach 🙂 spróbuj na moją odpowiedzialność!

Jednak lato dobiegło końca, zachody słońca pojawiają się na horyzoncie coraz szybciej, już nie czas na lody.. albo przynajmniej nie wyłącznie na nie, lecz w towarzystwie ciepłej herbaty i ciacha 🙂

Przechodząc do sedna – jeden z najlepszych sposobów, wy wykorzystać banany, które pewnie według wielu mogłyby iść już na straty, proponuję ci błyskawiczny w przygotowaniu owsiany chlebek bananowy.

Kostka bananowa 3

 

Bez użycia żadnej mąki, bazę stanowią zmielone płatki owsiane i banany. Odrobina masła orzechowego, soku z cytryny i szczypty pozostałych dodatków – 7 składników – ciasto gotowe!

Chlebek bananowy to tylko nazwa nawiązująca do delikatnej, miękkiej, puszystej struktury świeżego chleba, bo sam w sobie jest przepysznym ciastem, którym w połączeniu ze świeżymi owocami, lodami lub innymi dodatkami ugościć można każdego – sprawdzone 🙂

To jak, masz chwilę by zamieszać składniki?

Kostka bananowa 2
Kostka bananowa 4
Kostka bananowa 5

Owsiany chlebek bananowy

Ostrzegam – wciąga tak, że kawałki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Puszysty, delikatny, naturalnie słodki, biszkoptowy, z nutą cynamonu – taki jest mój bananowy chlebek idealny.

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 40 minutes
Ilość porcji 20 porcji
Kalorie 100 kcal

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki dojrzałych bananów (mogą być przejrzałe, takie przeznaczone już “do wyrzucenia”) (440 g)
  • 2,5 szklanki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) (280 g)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego (80 g)
  • 1/5 szklanki soku z cytryny (40 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Im dojrzalsze banany, tym lepiej. A jeszcze lepiej, jakby były przejrzałe i rozpadały się w rękach. Zblendować je razem z masłem orzechowym (lub olejem) i sokiem z cytryny.

  2. Przesiać do tej samej miski wszystkie suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nastawić piekarnik do 180°C.

  3. Wylać masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku dużej blachy – podwoić ilość składników). Piec ok. 25-30 minut w termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć, zdjąć papier i odstawić na ruszcie do ostudzenia. Gotowe!

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz