Pancakes z aquafaby

Szybko tłumaczę czym właściwie jest AQUAFABA.

Pewnie już wiecie, że jajko w wegańskich przepisach można zastąpić:

  • połówką banana
  • musem jabłkowym
  • puree z dyni
  • awokado
  • nasionami chia z wodą
  • siemieniem lnianym z wodą,

ale jest coś jeszcze!

Coś, co wygląda jak białko jaja, ubija się jak białko jaja i tworzy pianę jak białko jaja!

Aquafaba, czyli woda po ciecierzycy z puszki. Wystarczy kupić ciecierzycę, odsączyć wodę do kubka, ciecierzycę wykorzystać do sałatki, hummusu lub ciasteczek, a wodę wlać do pojemnika blendera i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wegańskie białko w czystej postaci 👍

Proste, prawda?

Tak samo proste, jak placuszki, które można przygotować w 10 minut, właśnie z użyciem aquafaby.

Pancakes z quafaby 3

Są zdrowe, sycące i bezglutenowe. W połączeniu z ulubionymi owocami, pysznym jogurtem lub orzechami tworzą pełnowartościowy, odżywczy posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Idealne na niedzielne rodzinne śniadanie! ❤️ 

Pancakes z quafaby 2
Pancakes z quafaby 4
Pancakes z quafaby 5

Pancakes z aquafaby

Nigdy nie wylewaj wody z puszki po ciecierzycy! Przyda ci się do przygotowania tych prostych, bezglutenowych, aromatycznych placuszków. Wartościowy, sycący i zdrowy posiłek w 10 minut. Wystarczy dodać ulubione owoce, jogurt i śniadanie gotowe!

Danie Śniadanie
Kuchnia amerykańska, Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Łącznie 10 minutes
Ilość porcji 4 duże placki
Kalorie 225 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/3 kubka dobrze schłodzonej aquafaby (odsączonej wody po ciecierzycy z puszki) (100 ml – 10 łyżek)
  • 2 łyżki mleka roślinnego (20 ml)
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu/cukru (według upodobań)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
  • 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (18 g)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu lub przypraw korzennych
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 krople aromatu śmietankowego/waniliowego (opcjonalnie)
  • odrobina soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Schłodzoną aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy z puszki, dobrze ubić z odrobiną soli, mikserem lub blenderem ręcznym. Można to także zrobić trzepaczką. Biała piana będzie miała identyczną strukturę jak ubite białka jaj.

  2. W głębszej miseczce wymieszać dobrze wszystkie pozostałe składniki, również ze szczyptą soli. 

  3. Do wymieszanych składników przełożyć ubitą aquafabę i delikatnie wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, tak jak w przypadku ciasta na biszkopt.

  4. Smażyć porcjami na odrobinie oleju lub na teflonowej nieprzywierającej patelni.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz