Pancakes z mąki kokosowej

Październik rządzi się swoimi prawami. Jeszcze kilka dni temu w każdym możliwym miejscu stały kałuże, na niebie tylko szare, ciemne chmury, a idąc chodnikiem, trzeba było uważać, żeby nie dać się ochlapać przez samochody i jednocześnie okryć się od deszczu i wiatru. Dziś natomiast po raz kolejny w Gdańsku było bezchmurne niebo, około 20°C i słońce, dzięki któremu jeszcze bardziej chce się uśmiechać. W porównaniu do kwietnia, który też lubi pokazać różne oblicza, moim zdaniem październik wygrywa, bo urzeka ostatnimi promykami lata, pojawiającymi się na liściach wszystkimi odcieniami ciepłych barw, chłodnymi, ale cichymi porankami i krótszymi wieczorami, które są idealną sposobnością do posiedzenia pod kocem z książką i ciepłą herbatą. Czyż nie mam racji?

Urodziłam się na początku października i może właśnie dlatego pochodzę do niego z ciepłym sercem, sentymentalnością i uśmiechem na ustach. Chociaż ja zawsze potrafię wytłumaczyć pozytywne nastawienie do życia, jakakolwiek pora roku by to nie była. Uważajcie, to zaraźliwe! 🙂

Na szczęście w tym półroczu trafił mi się plan zajęć z jednym dniem wolnym w tygodniu. Cieszę się, że będę mogła więcej czasu poświęcić na zarówno obowiązki, jak i przyjemności. A dodatkowo wykorzystać wolne poranki do powtórzenia ulubionego niedzielnego rytuału, czyli przygotowania czegoś pysznego na śniadanie. Nie ukrywam – uwielbiam spędzać czas w kuchni i oczywiście eksperymentować. Dlatego przedstawiam Wam moje dzisiejsze śniadanie – pancakes (czyli placuszki) z mąki kokosowej, polane jogurtem z nasionami chia.

Zapewne o niej słyszeliście, a jeśli nie, już tłumaczę. Mąka kokosowa to efekt zmielenia białego miąższu świeżego kokosa, wytwarzana razem przy produkcji oleju i mleczka kokosowego. Ma wiele wartości prozdrowotnych, jest bezglutenowa, niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa. Zawiera dużą ilość błonnika (dziesięciokrotną wartość występującą w mąkach produkowanych ze zbóż) i niski indeks glikemiczny, zmniejszający skoki cukru we krwi, dzięki czemu jesteśmy najedzeni na długo. W przeciwieństwie do zwykłej mąki, posiada wiele witamin i minerałów: C, E, B2, B6, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, cynk i sód.

Mąka kokosowa jest delikatna, słodka i w zależności od stopnia rozdrobnienia – grubo lub drobno mielona. Aromatyczna – pięknie pachnie kokosem, co jest chyba największym atutem dla fanów tego orzecha. Trzeba jednak zaznaczyć, że charakteryzuje się wysoką wchłanialnością płynów i w wypiekach najlepiej łączyć ją z innymi mąkami, zastępując je w około 20%. Dobrze smakuje w przeróżnych sosach, zupach, gulaszach, plackach, naleśnikach, owsiankach, a także na surowo – bo przecież to czysty kokos.

Jeszcze Was nie przekonałam? W takim razie dość gadania, po prostu skorzystajcie z przepisu. Obiecuję – nie pożałujecie!

Pancakes
Pancakes_1
Pancakes_2

Pancakes z mąki kokosowej

Idealna alternatywna dla zwykłych placków. Wykorzystanie mąki kokosowej nadaje im niesamowity aromat, słodycz i delikatność.

Danie Śniadanie
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Łącznie 15 minutes
Ilość porcji 1
Kalorie 490 kcal

SKŁADNIKI

JOGURT Z NASIONAMI CHIA

  • 1 szklanka jogurtu sojowego* (200g)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2-3 łyżeczki słodzidła (syropu klonowego/daktylowego/z agawy/erytrolu/cukru)

PANCAKES

  • 3 łyżki mąki kokosowej (30g)
  • 2 łyżeczki płatków owsianych błyskawicznych (8g)
  • 2 łyżeczki lnu mielonego (10g)
  • 1 • szklanka mleka roślinnego (200g)
  • 3 łyżeczki jogurtu z nasionami chia (lub zwykłego jogurtu)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu śmietankowego/waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

JOGURT Z NASIONAMI CHIA

  1. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na bok.

PANCAKES

  1. Dokładnie połączyć wszystkie składniki i odstawić na kilka minut do zgęstnienia.

  2. Smażyć na oleju kokosowym z każdej strony.

  3. Polać resztą jogurtu.

INNE INFORMACJE

*Jogurt sojowy można zastąpić każdego rodzaju jogurtem.

*Mąka kokosowa może odstraszać ceną w sklepach stacjonarnych, dlatego polecam kupić ją przez Internet. Kilogram podczas promocji kosztuje ok. 6 zł, a w normalnej cenie ok. 15 zł.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Pokaż mi i podziel się z innymi!
Dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli

Udostępnij:

4 Comments

  1. Candy Pandas

    Bardzo ładnie tutaj u Ciebie 😀 Zdecydowanie pozytywnie szablon bloga się wyróżnia wśród innych 🙂
    Życzymy powodzenia w blogowaniu! :* A te pankejki teraz będą nam się w nocy śniły, tak mamy na nie ochotę 😀

Dodaj komentarz