Pasta (bez)rybna

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Zostało mniej niż dwa tygodnie.

Nie wyobrażam sobie nie przygotować wcześniej listy chociaż kilku produktów, które zagoszczą na wigilijnym stole. Kilka, bo niestety, kiedy rodzina jest bardzo duża, mało możliwe (a raczej wręcz niemożliwe) jest przygotowanie wyłącznie roślinnych potraw. Nie ubolewam nad tym, bo jedzenie nie gra głównej roli w tym szczególnym dniu. Oczywiście, kolacja wigilijna to bardzo ważna część tradycji, ponieważ to właśnie wokół stołu zasiadają wszyscy członkowie rodziny, wcześniej dzieląc się opłatkiem i składając życzenia. Rozmawiają, śmieją się, podają nawzajem potrawy, które są przeznaczone tylko na ten jeden dzień. Wszystko ma swoją magię. I bardzo się cieszę, kiedy mogę innych poczęstować daniami, które sama przygotowałam. Mogę w ten sposób wynagrodzić to, że ja nie spróbuję nieroślinnej części potraw 🙂 ale nic straconego!

Bo, uwaga, mogę cieszyć się podobnym (albo takim samym!) smakiem wigilijnych rarytasów w wersji wegańskiej. Tylko teraz bez parskania i śmiechów pod nosem! Najpierw spróbujcie, a potem komentujcie 🙂 naprawdę może się okazać, że będziecie w wielkim błędzie.

Smak wędzonej ryby w paście do kanapek? Otóż to. Kontrowersyjne? Wyluzujcie, tu chodzi o wigilijny smak i sentyment, nie o to, że brakuje mi ryb w codziennym jadłospisie. A jeszcze bardziej chodzi o to, by pokazać bliskim, że weganizm na talerzu to nie tylko sałatki i owoce na okrągło. Można tworzyć potrawy, o których nie śniło się filozofom… 🙂 

Pasta (bez)rybna 1
Pasta (bez)rybna 2
Pasta (bez)rybna 4
Pasta (bez)rybna 3

Wegańska pasta (bez)rybna

Taką pastę bez wyrzutów sumienia można zajadać na wigilijne śniadanie lub podczas uroczystej kolacji. Bez jaj ( 😉 ) – smakuje jak pasta z wędzonej ryby, tyle, że w wersji roślinnej.

Danie Przystawka
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 15 minutes
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 55 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki wędzonego tofu (90 g)
  • 1/2 sztuki czarnego płatu wodorostów nori (czyli tego do tworzenia sushi)
  • 1 łyżka oleju lnianego (10 ml)
  • 1/2 sztuki miękkiego awokado (70 g)
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej/stołowej (10 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/soku z kiszonych ogórków
  • odrobina syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tofu pokroić w drobną kostkę. Nori podrzeć na małe kawałki i zalać odrobiną wody, by zmiękły.

  2. W głębokim naczyniu umieścić wszystkie składniki i zblendować na kremową pastę. Gotowe!

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

4 Comments

Dodaj komentarz