Pumpkin Pie czyli delikatny krem dyniowy na kruchym spodzie (bez pieczenia)

Dynia od początku października zajmuje u mnie główne miejsce w lodówce i w przygotowywanych posiłkach. Pierwszą, kilku- (albo kilkunasto- !) kilogramową, dostałam prosto z domowego ogródka. Teraz kupuję w całości, obieram, wybieram miąższ, a z niego pestki, które suszę i łupię. Takie są o wiele zdrowsze i nie kosztują 50zł/kg! Dynia to moc witamin i minerałów, w szczególności beta-karotenu i cynku. Już tak się do niej przyzwyczaiłam, że kiedy sezon się skończy, szczerze będzie mi jej brakować! Dlatego wykorzystuję ją na różne sposoby, niezależnie od tego, czy jest pora na śniadanie, obiad albo kolację.

Dzisiaj przedstawiam Wam kremowe, delikatne i przepyszne ciasto bez pieczenia – Pumpkin Pie, czyli delikatny krem dyniowy na kruchym spodzie. Słodycz uzyskałam dzięki użyciu dyni typu hokkaido, słodkiej samej w sobie oraz niewielkiej ilości syropu klonowego. Do masy dodałam stałą część mleczka kokosowego, która utrzymuje krem w zbitej konsystencji i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowy. Odrobinę słony spód idealnie komponuje się z resztą. Dodatkowo pomiędzy znajduje się masło orzechowe, nadające wykwintnego smaku. Ciasto można posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi lub posiekanymi migdałami. Dzięki temu zyska więcej „crunchu”.

Dyniowy rarytas to zdecydowanie słodki hit każdej jesieni. Nie wymaga pieczenia, dużej ilości składników ani szczególnych umiejętności. Zapewniam Was, że pokochają go wszyscy! W szczególności dzieci, które chętnie sięgną po coś pomarańczowego, przystrojonego w halloween’owe ozdoby podczas ostatniej nocy października 🙂

Pumpkin Pie
Pumpkin Pie
Pumpkin Pie
Pumpkin Pie
Pumpkin Pie
Pumpkin Pie

Pumpkin Pie

Obowiązkowy deser każdej jesieni. Kremowy, rozpływający się w ustach krem dyniowy, masło orzechowe i słony kokosowy spód – to połączenie smaków jest idealne!

Ilość porcji 16 kawałków

SKŁADNIKI

SPÓD

  • ½ szklanki migdałów* (50 g)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (25 g)
  • 2 ½ łyżki błyskawicznych płatków owsianych (25g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20g) (można zastąpić błyskawicznymi płatkami owsianymi)
  • ¼ szklanki czekoladowego mleka roślinnego (lub tyle samo mleka+1/3 łyżeczki kakao)
  • 1/3 łyżeczki soli

KREMOWA MASA

  • 2 szklanki purée ze słodkiej dyni hokkaido** (400g)
  • 6-7 łyżek stałej części mleczka kokosowego*** (100g)
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu (20 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Migdały moczyć przez około 8 godzin, po czym zdjąć z nich skórki. Jeśli używasz mąki migdałowej, od razu zacznij przygotowywać spód.

  2. W wysokim naczyniu od blendera umieścić wszystkie składniki. Zmielić na średnio gładką masę. Jeśli nie uda się zlepić wszystkich składników, wyjąć je na blat i zagniatać ręką.

  3. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia****, po czym rozprowadzić na niej masę.

  4. Włożyć do zamrażarki na 15 minut lub na 30 minut do lodówki.

KREMOWA MASA

  1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

ZŁOŻENIE CIASTA

  1. Spód ciasta posmarować masłem orzechowym.

  2. Na to wylać krem i wstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny.

  3. Przechowywać w lodówce.

INNE INFORMACJE

*Migdały wymagają zmielenia, więc można zastąpić je po prostu mąką migdałową.
**Czyli ugotowanej i zblendowanej dyni.
***Puszkę mleczka kokosowego (w składzie najlepiej tylko kokos i woda) włożyć na kilka godzin do schłodzenia do lodówki. Po otworzeniu puszki na górze będzie znajdować się twarda część mleczka, czyli tzw. „śmietana”, a pod spodem woda kokosowa, którą warto wykorzystać w koktajlu czy owsiance.
****Użyłam blaszki 20×20 cm.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli

Udostępnij:

7 Comments

  1. Ania

    Wow swietny przepis!❤️ Napewno zrobie!:) tylko pytanko, jak odmierzyć to mleko kokosowe? Jeżeli cała puszka ciekłego mleka ma 400 gram to po nocy w lodowce ta cała gęsta cześć( Np juz teraz ważąca 200gr ) to ile w końcu? Bo z jednej strony wazy juz 200 gram a pozostałe 200 wazy woda, ale tak naprawdę to cały tłuszcz został w tej gęstej części… wiec ile tluszczu jest w tej stałej części mleczka? Przepraszam za kłopot, mam nadzieje ze Pani zrozumie i pomoże 🙂

    • Miło mi to słyszeć 🙂 Z przyjemnością zobaczę zdjęcie gotowego ciasta!
      Pojawiły się 2 pytania: jak odmierzyć stałą część mleczka i ile tłuszczu się w niej znajduje. Do przepisu tak czy inaczej trzeba kupić całą puszkę, zostawić ją w lodówce na jak najwięcej godzin, żeby mleczko odpowiednio się rozwarstwiło. Po tym czasie otworzyć puszkę i przełożyć stałą część mleczka najlepiej do jakiejś miseczki lub pojemnika. Stałą część (tłuszcz kokosowy), czyli tą, która jest jak bita śmietana. To, ile jej będzie w danej puszce, zależy od jakości mleczka, zawartości procentowej kokosa i tłuszczu. Przeważnie zajmuje około 1/2 lub 3/4 zawartości puszki. Z tego najlepiej odmierzyć wagą kuchenną 100 g potrzebne do przepisu lub tak, jak napisałam ok. 6-7 łyżek stołowych. Zawartość tłuszczu jest raczej taka, jak w informacji na opakowaniu, czyli z reguły od 15-22%. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂 jeśli nie i ma Pani jeszcze jakieś pytania, proszę śmiało pytać 🙂

  2. Pingback: Ulubieńcy października - RaWioli

Dodaj komentarz