Naleśniki kukurydziane

Kochani, zaczynam nową przygodę. Myślę, że mogę tak to nazwać. Pomysł na bloga chodził za mną od dłuższego czasu, ale odsuwałam wszelkie idee, mówiąc sobie, że przecież są takich tysiące. Przyszedł wrzesień, a z nim nowa motywacja i chęć do działania. Od tego czasu zarywałam noce, główkując i planując. Przygotowywałam się na wejście smoka 🙂 Tym razem (bo wcześniej oczywiście były próby regularnego blogowania) postawiłam na jedną kartę – uwierzyłam, że się uda! Chcę być z Wami szczera od początku, dlatego w pierwszym opublikowanym poście trochę mnie poznacie. Niektórzy, po prostu lepiej niż do tej pory. Wyjaśnię, myślę, że większość wątpliwości i zaspokoję chociaż w jakimś stopniu Waszą ciekawość – zajrzyjcie do zakładki O mnie i przeczytajcie co nieco na początek. Tymczasem…

Kto nie lubi naleśników? W dzieciństwie na pewno chociaż raz usłyszałeś/aś “zrobimy naleśniki” albo “pójdziemy na naleśniki”, ze znajomymi, rodzicami czy rodzeństwem. Jakkolwiek dorośli byśmy nie byli, myślę, że naleśniki pozostaną smakiem dzieciństwa. Z resztą, która mama nie robiła ich swoim dzieciom? 🙂

Naleśniki kukurydziane 2

Mięciutkie, słodkie, jednocześnie chrupiące i pachnące. Posmarowane konfiturą, nutellą, dżemem, albo te z nadzieniem serowym w środku. Tradycyjne naleśniki mają w składzie mąkę pszenną, wodę lub/i mleko, jajka. Dzisiaj wychodzę na przeciw i przedstawiam Wam przepis na równie pyszne, ale bezglutenowe, wegańskie naleśniki kukurydziane, które, daję słowo, zasmakują wszystkim! Pewnie w szczególności dzieciom i ich rodzicom, ponieważ nie wymagają ani dużej liczby składników, ani – co najważniejsze – dużo czasu do tego, by przygotować zdrowsze naleśniki, bez cukru, jajek i nabiału. Idealne na ciepło i na zimno. Na słono lub na słodko. Sprawdzą się na szybkie śniadanie, zdrowy posiłek do szkoły, lunch w pracy czy słodką kolację. Z resztą, przekonajcie się sami, że zdrowe naleśniki kukurydziane to sama przyjemność!

 

Wydruk przepisu
Naleśniki kukurydziane
Delikatne, aromatyczne i chrupiące na brzegach. Doskonale smakują z domową nutellą, twarożkiem lub kokosowym jogurtem sojowym.
Naleśniki kukurydziane 3
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 5 minut
Porcje
naleśniki
Składniki
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 5 minut
Porcje
naleśniki
Składniki
Naleśniki kukurydziane 3
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszać trzepaczką w misce.
  2. Odstawić na 2 minuty, by len zagęścił ciasto, ponieważ pełni rolę jajka. Konsystencja ma być lejąca, ale jednocześnie zwarta i niezbyt gęsta. W tym czasie rozgrzać pół łyżeczki oleju na patelni.
  3. Naleśnik smażyć do całkowitego ścięcia się surowego ciasta. Kiedy końce będą odstawać od patelni, przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Pozostałe informacje

*Mąka kukurydziana nie jest drogim produktem. Występuje na półkach większości sklepów, a w Tesco czy Auchan można kupić ją za ok. 3 zł/kg.

*Do smażenia naleśników używam oleju kokosowego nierafinowanego, bo nadaje chrupkości i niesamowitego aromatu.

Udostępnij ten przepis

7 Comments

  1. Przepiękne jest to Twoje miejsce! Bardzo profesjonalne od samego początku – sposób zamieszczania przepisów przejrzysty, ułatwiający odczytywanie, nazwa bloga też genialna! ❤️ liczę, że dzięki tej Twojej działalności tutaj będę miała okazję lepiej Cię poznać ☺️

    • Nie zgodzę się z tym. Temperatura dymienia oleju kokosowego to 200°C, a przy smażeniu nie wydzielają się żadne toksyczne substancje, jeśli oczywiście damy jego odpowiednią ilość i nie doprowadzimy do przypalenia. Co innego przy użyciu oliwy z oliwek tłoczonej na zimno czy oleju lnianego, tych do smażenia używać nie polecam.

Dodaj komentarz