Naleśniki kukurydziane
Delikatne, aromatyczne i chrupiące na brzegach. Doskonale smakują z domową nutellą, twarożkiem lub kokosowym jogurtem sojowym.
Porcje Czas przygotowania
2naleśniki 2minuty
Czas gotowania
5minut
Porcje Czas przygotowania
2naleśniki 2minuty
Czas gotowania
5minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszać trzepaczką w misce.
  2. Odstawić na 2 minuty, by len zagęścił ciasto, ponieważ pełni rolę jajka. Konsystencja ma być lejąca, ale jednocześnie zwarta i niezbyt gęsta. W tym czasie rozgrzać pół łyżeczki oleju na patelni.
  3. Naleśnik smażyć do całkowitego ścięcia się surowego ciasta. Kiedy końce będą odstawać od patelni, przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Pozostałe informacje

*Mąka kukurydziana nie jest drogim produktem. Występuje na półkach większości sklepów, a w Tesco czy Auchan można kupić ją za ok. 3 zł/kg.

*Do smażenia naleśników używam oleju kokosowego nierafinowanego, bo nadaje chrupkości i niesamowitego aromatu.