Ryżownik z krówkowym kremem

Ja wiem, ja wiem… dopiero skończył się okres, w którym świąteczne i sylwestrowe stoły uginały się od słodyczy i przeróżnych wypieków, których nie sposób było sobie odmówić. Ale halo, halo! Mamy karnawał!

Ryżownik z karmelem 4
Ryżownik z karmelem 5
Ryżownik z karmelem 3

Na co dzień odżywiam się zdrowo, ćwiczę, tańczę, sprzątam, więc kiedy przychodzi sobota, pomysł na ciacho sam się rodzi w głowie 🙂 mi nie trzeba dużo – robię szybki przegląd w głowie, co do czego pasuje, na co mam ochotę – i lecę kombinować!

Tym razem zajęło to jeszcze krócej, bo przez pół dnia robiłam generalne sprzątanie szafek i inspekcję produktów, które ukryły się za daleko. Takim oto sposobem w przepisie została użyta tubka z krówkowym kremem, taką jak pewnie wielu z Was jadło w dzieciństwie.. tylko z lepszym składem i magnezem, potasem, cynkiem i żelazem w prezencie 🙂 

Stety lub niestety, wykupiłam ostatnie opakowania z Rossmana, kiedy jakiś czas temu pojawił się napis „cena na do widzenia”. Jednak nic straconego! Można tam obecnie kupić krem w słoiczku o podobnym smaku. Teraz już nie macie wymówki!

Kremy krówkowe

 

Ciacho jest bezglutenowe, bezmleczne, nie zawiera jajek, nabiału ani białego cukru. Zamiast tego jest w nim mnóstwo dobrych składników, które nie tylko stanowią świetne zastępniki mało wartościowych i tuczących produktów, ale dodatkowo są korzystne dla naszego zdrowia.

To deser idealny dla wszystkich miłośników ryżu, jaśminowego posmaku, kokosa i słodkiego á la skondensowanego kremu. Z pewnością sprawdzi się na mniejszych lub większych przyjęciach i zaskoczy przybyłych gości.

Zostawiam Was z przepisem i lecę po kolejny kawałek… 🙂

Ryżownik z karmelem 2
Ryżownik z karmelem 1
Ryżownik z karmelem 6
Ryżownik z karmelem 7

Ryżownik z krówkowym kremem

Ciasto dla miłośników ryżu w każdej postaci. Połączenie jego jaśminowej odmiany ze słodkim mleczkiem roślinnym i krówkowym kremem powoduje eksplozję smaku. Idealny deser na każdą porę roku.

Danie Deser
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 10 kawałków
Kalorie 155 kcal

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 12 sztuk daktyli (80 g)
  • 3 łyżki wody z namoczonych daktyli (35 g)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (100 g)
  • 1/3 łyżeczki soli

MASA RYŻOWA

  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (100 g)
  • 1 kubek mleka roślinnego (300 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina soli

WIERZCH

  • 1 opakowanie tubki kakaowego kremu tofii „Super Krówka” lub innego kremu krówkowego (50 g)
  • 1/3 łyżki oleju kokosowego (5 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Daktyle wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem do pokrycia ich w całości. Zostawić na ok. 20 minut pod przykryciem. Przejść do przygotowywania kremu.

  2. Namoczone daktyle przełożyć do pojemnika blendera i przerobić na gładki krem. Wody po namaczaniu daktyli nie wylewać.

  3. Do miski wsypać mąkę kokosową i sól oraz przełożyć krem daktylowy i roztopiony olej kokosowy.

  4. Wyrobić masę ręcznie i wyłożyć nią spód małej tortownicy (18 cm średnicy). Wstawić na 15 minut do lodówki.

MASA RYŻOWA

  1. Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zagotować mleko.

  2. Wsypać ryż i gotować przez ok. 12 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić do wchłonięcia płynu. Przełożyć do miski, w której masa będzie blendowana i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

  3. Do ciepłej masy dodać olej kokosowy, sok z cytryny i sól, ewentualnie czymś posłodzić (według upodobań).

  4. Powstałą masę wyłożyć na spód i ponownie wstawić do lodówki.

WIERZCH

  1. Krem krówkowy i olej kokosowy przełożyć do kubka (-> mikrofalówka) lub małego garnuszka (-> kuchenka) i podgrzać do dokładnego połączenia się obu składników.

  2. Krem równomiernie rozprowadzić na wierzchu i włożyć do lodówki do stężenia.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

3 Comments

Dodaj komentarz