Szarlotka z kaszy jaglanej dla leniwych

Ciekawi mnie, z którą porą roku kojarzą Wam się szarlotki.. 🙂

Szarlotka jaglana dla leniwych 2

Kiedy zadałam sobie to pytanie, odpowiedź brzmiała: lato! Sierpień, świeże, pachnące polskie jabłka. Tak, zdecydowanie lato. Wiem, że wiele osób stwierdziłoby “jesień” ze względu na obfitujące jeszcze drzewa i rozpoczynający się sezon ciepłych wypieków, ale.. 

ochoty narobiła mi moja mama – gdy podczas rozmowy usłyszałam “..i zrobiłam szarlotkę” – od razu dopisałam JABŁKA do listy zakupów 🙂

Był jeden problem – ogromne upały. Swoją drogą, myślę, że lato 2018 przejdzie do historii, jeśli chodzi o długość fal upałów (nawiązuję do swojej obronionej pracy licencjackiej :D)

Szarlotka jaglana dla leniwych 3
Szarlotka jaglana dla leniwych 4

Musiałam dobrze przemyśleć fakt długiego stania w kuchni i pieczenia podczas upału. Chciałam zminimalizować czas chociaż jednego z procesów – przygotowanie jaglanej szarlotki zajmuje maksymalnie 10-12 minut. Potem do piekarnika i można wyjść z kuchni 🙂

Dlaczego kasza jaglana? Po pierwsze, uwielbiam jej smak, strukturę i uniwersalność. Po drugie, jest produktem lekkostrawnym i prozdrowotnym o właściwościach przeciwzapalnych i zasadotwóczych, zawiera mnóstwo witamin i sporo dobrze przyswajalnego białka. Warto ją włączyć na stałe do codziennej diety.

Szarlotka jaglana dla leniwych 6

Takim oto sposobem powstała zdrowa letnia zachcianka – pyszna szarlotka z “kruszonką” (tutaj mowa o uniwersalności i strukturze kaszy jaglanej – małe ziarenka wyglądają jak prawdziwa kruszonka) – polecam podanie z domowymi lodami lub jogurtem 🙂

Szarlotka jaglana dla leniwych 5

Szarlotka z kaszy jaglanej dla leniwych

Nazwałam ją “dla leniwych”, bo zrobienie zajmuje zaskakująco niewiele czasu – wystarczy ugotować kaszę, w tym czasie obrać i pokroić lub zetrzeć jabłka, dodać kilka składników i upiec!

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 40 minutes
Ilość porcji 6
Kalorie 180 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (125 g)
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 600 gramów jabłek (po obraniu i wydrążeniu około 450 g – 4 mniejsze sztuki)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej (20 g)
  • 2 łyżki oleju (20 ml)
  • coś do posłodzenia* (użyłam kilku kropel stewi w płynie)
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu (około, zależnie od upodobań)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni. Następnie porządnie wypłukać pod letnim lub zimnym strumieniem wody. Zalać kaszę szklanką wody i gotować przez ok. 4-5 minut, po czym wyłączyć i odstawić do wchłonięcia płynu.

  2. W tym czasie umyć jabłka, obrać cienko ze skórki, wydrążyć środki i pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce (w zależności o preferencji). Nastawić piekarnik na 180°C.

  3. Do napęczniałej kaszy dodać mąkę, skrobię, słodzidło, olej i sól. Dokładnie wymieszać (lub krótko zblendować). Wyłożyć 3/4 powstałej masy na przygotowaną foremkę (u mnie o średnicy 18 cm). Posypać cynamonem, wyłożyć pierwszą warstwę plasterków jabłek (lub startych), ponownie posypać cynamonem i położyć warstwę jabłek. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Pozostałą (1/4) częścią masy jaglanej posypać szarlotkę i wstawić do pieczenia na ok. 30 minut na niższym ruszcie (w termoobiegu). Przed krojeniem poczekać, aż wystygnie.

INNE INFORMACJE

* w przepisie została użyta stewia w płynie – można ją śmiało zastąpić cukrem, ksylitolem, syropem klonowym czy innym zamiennikiem, wtedy jednak trzeba kontrolować konsystencję “masy” na spód – powinna być zwarta, trochę klejąca, uginająca się pod palcami – nie bójcie się, i tak wyjdzie 🙂

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz