Nie wiem, jak wy, ale ja kiedy słyszę “sernik”, nieświadomie uruchamiam kubki smakowe i zaczynam marzyć…
O domu.
O świętach.
O beztroskich chwilach z bliskimi.
O kawie i herbacie parzonych, gdy jest tak zimno.
I kiedy stwierdziłam, że zrobię sernik na urodziny chłopaka, nie sądziłam, że będzie on smakował IDENTYCZNIE jak tradycyjny sernik u babci. Naprawdę!

Udostępniłam zdjęcie sernika na jednej z grup na Facebooku, po czym nieświadoma, że ktoś je zaakceptował, zaczęłam wieczorną toaletę, marząc już tylko o śnie, bo od 38 godzin po nocce w pracy nie spałam wcale.. 🙂 nie pytajcie – sama nie rozumiem, dlaczego nie chciało mi się spać.
Do rzeczy – położyłam się do łóżka, wzięłam telefon do ręki, żeby nastawić budzik i zobaczyłam… 150 polubień i kilkadziesiąt komentarzy. Teraz jest ich już odpowiednio prawie 450 i 150 – i oznacza jedno!

Że przepis na sernik musiał pojawić się dziś. Obiecałam to wszystkim i poszłam spać. Obudziłam się podekscytowana z oczami jak 5 zł i podkrążonymi tak, że lepiej jakby nikt mnie nie widział. Ale kurcze, piszę tu to wszystko, bo chcę podziękować – szczerze, bez sztucznego koloryzowania – za to, że potraficie tak po prostu mnie zmotywować do spełniania marzeń. Obiecałam sobie wrócić do pisania bloga, mimo, że przez obowiązki nie mam czasu nawet na sen. Rzeczywistość to nie kolorowy Instagram. To nieumyte włosy, niepomalowane paznokcie, dres, wykipiałe mleko podczas gotowania kaszy, sparzone usta, kobiece dni i rozsypana mąka. Prawda to niewyspanie, świąteczne piosenki, bałagan w pokoju, nieidealne zdjęcia bez przepięknych zdobień i taki opis jak ten.
Kocham to! Kocham tu być dla Was, kocham dzielić się dziecinną radością i przepisami które okazały się idealne całkiem przypadkiem.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia.
Okres, który też kocham całym sercem. Okres, w którym codziennie się do siebie uśmiecham i słucham non stop świątecznych piosenek.
Więc i wy zróbcie ten nieidealny idealny sernik na próbę przed Świętami, podzielcie się z bliskimi i doceńcie wszystkie problemy dnia codziennego.. bo nigdy nie będzie inaczej. Sęk w tym, by się do nich uśmiechać i być wdzięcznym za.. wszystko.
Tradycyjny sernik w wersji wegańskiej
Kto nie kocha serników kochanej mamy, babci czy cioci? Dieta roślinna im nie sprzyja – klasyczne zawierają zwykle twaróg czy jaja. Jednak i to dało się obejść, nie ujmując smaku !
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (65 g)
- 1 kostka tofu (180 g)
- 1/2 szklanki nerkowców (65 g)
- 1 szklanka napoju roślinnego (najlepiej sojowego) (250 ml)
- 5 łyżek czegoś do posłodzenia – syrop klonowy / ksylitol / erytrol / cukier lub inny (ok. 50 g)
- 1 i 1/2 sztuki cytryny (będzie potrzebny wyciśnięty z nich sok)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej (można użyć 1/2 łyżki ziemniaczanej) (10-15 g)
- szczypta soli
- garść rodzynek – tylko dla tych, którzy lubią wersję z nimi 🙂
- 1 łyżeczka oleju do wysmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na bok, by zmiękły i napęczniały.
-
W tym czasie ugotuj kaszę na napoju roślinnym – na wolnym ogniu pod przykryciem (uprzednio porządnie wypłukaj kaszę jaglaną pod bieżącą wodą). Pod koniec (po ok. 15 minutach) wyłącz palnik, odstaw do całkowitego wchłonięcia wpłynu i ostygnięcia.
-
Przygotuj wszystkie składniki. Odcedź nerkowce, zblenduj na jednolitą masę razem z pokruszonym tofu i sokiem z cytryn.
-
Dodaj masę do ugotowanej kaszy, wsyp słodzidło, mąkę, sól, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Nastaw piekarnik do 180°C w termoobiegu.
-
Jeśli lubisz wersję z rodzynkami, dorzuć je do masy.
-
Wysmaruj wierzch ciasta oraz małą foremkę (18 cm średnicy !) cienką warstwą oleju. Można użyć papieru do pieczenia, ale wtedy boki nie będą tak smaczne.
-
Wstaw do piekarnika na 40 minut. Zmniejsz temperaturę do 150°C na 5-8 minut przed końcem pieczenia.
-
Wyjmij z foremki i poczekaj aż się schłodzi, zanim ukroisz… jeśli wcześniej ktoś ci nie wyrwie gorącego kawałka, bo nie będzie mógł się doczekać 🙂
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
A przed zmniejszeniem temperatury w jakiej piec?
Odpowiedź na to pytanie znajduje się w punkcie 4 🙂
Uprzednio nagrzać do 180 stopni.
A przed zmniejszeniem temperatury w jakiej piec?
Odpowiedź na to pytanie znajduje się w punkcie 4 🙂
Uprzednio nagrzać do 180 stopni.
Na zdjęciu widać, że od ciasta odstaje “skórka”. To świadczy, że temperatura była zbyt wysoka, albo powietrze za suche ( termoobieg), albo w cieście jest za mało tłuszczu. Z przepisu wynika, że tłuszczu nie ma wcale , więc może to to. Czy w braku tłuszczu, “sernik” nie jest za mało kremowy, nadto suchy? Wygląda w sumie bardzo apetycznie.
Skórka z tradycyjnego sernika również odstaje, dlatego jest “idealny nieidealny” 🙂
Był pieczony w termoobiegu. Zawiera tłuszcz: 65 g nerkowców + olej kokosowy, którym wysmarowałam całą blaszkę i ciasto z wierzchu. Możesz spróbować piec w niższej temperaturze, ale według mnie jest idealny.
I przede wszystkim – nie jest suchy. Jest jak prawdziwy sernik 🙂
Dostałam już wiadomości ze zdjęciami i opiniami serników – inni mówią to samo – smakuje jak prawdziwy, to chyba mówi samo za siebie 🙂 pozdrawiam!
Wow. Połączyłaś jagielnik z tofurnikiem i nerkownikiem i chyba stworzyłaś wegański sernik idealny ❤️
Tak, połączenie wymienionych składników okazało się perfekcyjne!❤️
dziękuję. Wypróbuję z całą pewnością.
Cieszę się! 🙂
Czekam na zdjęcie i opinię 🙂
Czy jeżeli podwoję porcję to mam piec tak samo?
Najlepiej wydłużyć czas pieczenia o ok. 10-20 minut (w zależności od formy do pieczenia), np. 10 minut dłużej w wyższej temperaturze i odpowiednio – 10 minut dłużej w niższej, żeby się nie spiekł za mocno z góry.
Hej! Także chciałabym zrobić sernik z podwójnej (no dobra, z potrójnej :D) porcji. Czy w takim wypadku wszystkie składniki mam liczyć razy 3?
Tak, wtedy mnóż przez 3 i piecz dłużej 🙂
musze wyprobowac. Tylko jedno pytanie, co w przypadku braku termoobiegu? Zmieniac czas, temperature?
Podczas pieczenia w termoobiegu temperatura powinna być ok. 20°C niższa niż podczas pieczenia systemem góra-dół. Czyli pieczenie powinno się odbywać w 200°C, czasu nie zmieniaj 🙂
Świetny przepi, tylko czy można zastąpić innymi orzechami nerkowce? Jakimi ewentualnie? Myslałam o migdałach bez skórki, ale nwm
Dokładnie tak – myślę, że świetnie sprawdzą się blanszowane migdały lub pestki słonecznika 🙂
A jakbym chciała dodać brziskwini to jak?
Dodałabym ją tak samo, jak rodzynki – ale byłaby to brzoskwinia w syropie, ze świeżą może się nie sprawdzić.
Chciałam tylko powiedzieć, że zrobiłam z migdałami i ciasto jest pyszne, kremowe, mega sernikowe- dziękuję za tak dobry przepis
Cieszę się niezmiernie ❤️
Jaki rozmiar ma foremka?
Jest o średnicy 18 cm (patrz punkt 6. w instrukcji sposobu przygotowania) 🙂