Wegański Tort Oreo

Dostałam mnóstwo próśb o dodanie przepisu na tort Oreo, którym pochwaliłam się na jednej z grup na Facebooku, do której należę. Dlatego spieszę z podzieleniem się z Wami recepturą.. i jego krótką historią.

Kiedy zbliżały się urodziny mojego ukochanego, miałam na głowie niestety dużo obowiązków, które zmusiły mnie do ruszenia głową i wykombinowania czegoś „na szybko”, jednocześnie pysznego i słodkiego oczywiście! Oboje lubimy Oreo, dlatego po chwili namysłu wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę. Pobiegłam do sklepu po składniki, upewniając się kilka razy, czy o czymś nie zapomniałam. Stojąc w kasie, obmyśliłam plan pracy i w mieszkaniu od razu zabrałam się za przygotowywanie. Także jednocześnie zrobiłam dla Was test, ile całkowicie zajmuje czasu – widzicie, jak się poświęcam…? 🙂

Po pierwsze – jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Zwarta masa wyłożona na spód, na nią wylany biały krem, posypany na wierzchu kakao i kruszonką z ciastek. Brzmi skomplikowanie? No nie! Przystrojenie jest kwestią indywidualną. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Po drugie – wszystkie składniki są ogólnodostępne. Nie trzeba szukać w sklepach z ekologiczną żywnością ani odrzucać przepisu ze względu na nieznane nazwy.

Po trzecie – radzę od razu zrobić większą blachę… 🙂

Mój „mini” torcik starczył na 10 porcji, czyli na dwa popołudnia dla 5 osób. Dlatego jeśli urządzacie większe przyjęcie, po prostu zwielokrotnijcie ilość składników 🙂

I naprawdę czuję, że nie muszę nikogo przekonywać do zrobienia Tortu Oreo – wygląda i smakuje nieziemsko – potwierdzone przez wszystkich uczestników urodzin!

PS. Jeśli nie szykuje się żadna okazja.. sami sobie taką wymyślcie! 🙂

Tort Oreo 3
Tort Oreo 1

Wegański Tort Oreo

Idealny tort na każde urodziny – wegańskie czy nie. Miłośnicy słodkich ciasteczek Oreo będą zachwyceni, bo dostaną na talerzyku po prostu jego większy odpowiednik.

Danie Deser
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łącznie 1 hour
Ilość porcji 11 porcji
Kalorie 370 kcal

SKŁADNIKI

SPÓD

  • czarna część z 12 ciasteczek Oreo***
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • duża garść suszonych daktyli (60 g)
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli (100g)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli

KREM

  • biała część z 24 ciasteczek Oreo***
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (250 g)
  • 3 szklanki mleka sojowego (750 ml)
  • 6 łyżek erytrolu/ksylitolu/syropu klonowego/cukru**** (70 g)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 krople aromatu waniliowego

WIERZCH

  • kakao
  • czarna część z 12 ciasteczek Oreo***
  • 8 ciasteczek Oreo (do ozdoby)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Zgodnie ze wskazówką podaną w informacjach dodatkowych, na samym początku należy oddzielić białą masę ciasteczek Oreo od czarnej (patrz niżej: informacje dodatkowe***).

  2. Daktyle zalać na kilka minut wrzątkiem.

  3. Wszystkie składniki razem z odcedzonymi daktylami zblendować na zbitą masę. W razie konieczności pomóc sobie dłońmi.

  4. Masę wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową blachę. Wygładzić i wstawić do lodówki na 10 minut.

KREM

  1. Kaszę jaglaną dobrze przepłukać pod zimną wodą (na drobnym sitku lub wlewając i wylewając kilkakrotnie wodę z garnka) aż do momentu, kiedy spływająca woda nie będzie siwa.

  2. Zalać kaszę mlekiem sojowym i doprowadzić do wrzenia. Wsypać to, czym chcecie posłodzić masę i gotować przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę.

  3. Jeszcze ciepłą masę przełożyć do dużej miski, dodać białą część ciasteczek Oreo, sok z cytryny, aromat i olej kokosowy. Wszystko dokładnie zblendować. Krem ma być zwarty i jednolity.

  4. Przełożyć powstałą masę do blaszki na schłodzony spód.

WIERZCH

  1. Posypać przez sitko niewielką warstwą kakao całą górną część tortu.

  2. Rozkruszyć na drobny pył czarną część ciasteczek. Posypać nimu równomiernie wierzch ciasta.

  3. Udekorować według uznania i schłodzić w lodówce przez całą noc lub przez przynajmniej 3 godziny.

INNE INFORMACJE

*W przepisie użyłam formy do pieczenia o wymiarach: 18 cm średnicy, 8 cm wysokości.

**Do przepisu użyłam 2 standardowych opakowań Oreo. Jedno opakowanie ma 176 g i 16 ciasteczek.

***Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu należy ręcznie (najlepiej za pomocą nożyka) oddzielić biały krem od czarnych kruchych ciastek i przełożyć do dwóch różnych miseczek.

****Podaję 6 łyżek jako optymalną ilość, jednak poziom słodyczy zależy od upodobań.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂

Udostępnij:

One Comment

Dodaj komentarz