Dostałam mnóstwo próśb o dodanie przepisu na tort Oreo, którym pochwaliłam się na jednej z grup na Facebooku, do której należę. Dlatego spieszę z podzieleniem się z Wami recepturą.. i jego krótką historią.
Kiedy zbliżały się urodziny mojego ukochanego, miałam na głowie niestety dużo obowiązków, które zmusiły mnie do ruszenia głową i wykombinowania czegoś „na szybko”, jednocześnie pysznego i słodkiego oczywiście! Oboje lubimy Oreo, dlatego po chwili namysłu wiedziałam, że to strzał w dziesiątkę. Pobiegłam do sklepu po składniki, upewniając się kilka razy, czy o czymś nie zapomniałam. Stojąc w kasie, obmyśliłam plan pracy i w mieszkaniu od razu zabrałam się za przygotowywanie. Także jednocześnie zrobiłam dla Was test, ile całkowicie zajmuje czasu – widzicie, jak się poświęcam…? 🙂
Po pierwsze – jest niesamowicie prosty w wykonaniu. Zwarta masa wyłożona na spód, na nią wylany biały krem, posypany na wierzchu kakao i kruszonką z ciastek. Brzmi skomplikowanie? No nie! Przystrojenie jest kwestią indywidualną. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Po drugie – wszystkie składniki są ogólnodostępne. Nie trzeba szukać w sklepach z ekologiczną żywnością ani odrzucać przepisu ze względu na nieznane nazwy.
Po trzecie – radzę od razu zrobić większą blachę… 🙂
Mój „mini” torcik starczył na 10 porcji, czyli na dwa popołudnia dla 5 osób. Dlatego jeśli urządzacie większe przyjęcie, po prostu zwielokrotnijcie ilość składników 🙂
I naprawdę czuję, że nie muszę nikogo przekonywać do zrobienia Tortu Oreo – wygląda i smakuje nieziemsko – potwierdzone przez wszystkich uczestników urodzin!
PS. Jeśli nie szykuje się żadna okazja.. sami sobie taką wymyślcie! 🙂


Wegański Tort Oreo
Idealny tort na każde urodziny – wegańskie czy nie. Miłośnicy słodkich ciasteczek Oreo będą zachwyceni, bo dostaną na talerzyku po prostu jego większy odpowiednik.
SKŁADNIKI
SPÓD
- czarna część z 12 ciasteczek Oreo***
- 1 łyżka kakao (10 g)
- duża garść suszonych daktyli (60 g)
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli (100g)
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli
KREM
- biała część z 24 ciasteczek Oreo***
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (250 g)
- 3 szklanki mleka sojowego (750 ml)
- 6 łyżek erytrolu/ksylitolu/syropu klonowego/cukru**** (70 g)
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 krople aromatu waniliowego
WIERZCH
- kakao
- czarna część z 12 ciasteczek Oreo***
- 8 ciasteczek Oreo (do ozdoby)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SPÓD
-
Zgodnie ze wskazówką podaną w informacjach dodatkowych, na samym początku należy oddzielić białą masę ciasteczek Oreo od czarnej (patrz niżej: informacje dodatkowe***).
-
Daktyle zalać na kilka minut wrzątkiem.
-
Wszystkie składniki razem z odcedzonymi daktylami zblendować na zbitą masę. W razie konieczności pomóc sobie dłońmi.
-
Masę wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia lub folią aluminiową blachę. Wygładzić i wstawić do lodówki na 10 minut.
KREM
-
Kaszę jaglaną dobrze przepłukać pod zimną wodą (na drobnym sitku lub wlewając i wylewając kilkakrotnie wodę z garnka) aż do momentu, kiedy spływająca woda nie będzie siwa.
-
Zalać kaszę mlekiem sojowym i doprowadzić do wrzenia. Wsypać to, czym chcecie posłodzić masę i gotować przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć z gazu i pozostawić do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę.
-
Jeszcze ciepłą masę przełożyć do dużej miski, dodać białą część ciasteczek Oreo, sok z cytryny, aromat i olej kokosowy. Wszystko dokładnie zblendować. Krem ma być zwarty i jednolity.
-
Przełożyć powstałą masę do blaszki na schłodzony spód.
WIERZCH
-
Posypać przez sitko niewielką warstwą kakao całą górną część tortu.
-
Rozkruszyć na drobny pył czarną część ciasteczek. Posypać nimu równomiernie wierzch ciasta.
-
Udekorować według uznania i schłodzić w lodówce przez całą noc lub przez przynajmniej 3 godziny.
INNE INFORMACJE
*W przepisie użyłam formy do pieczenia o wymiarach: 18 cm średnicy, 8 cm wysokości.
**Do przepisu użyłam 2 standardowych opakowań Oreo. Jedno opakowanie ma 176 g i 16 ciasteczek.
***Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu należy ręcznie (najlepiej za pomocą nożyka) oddzielić biały krem od czarnych kruchych ciastek i przełożyć do dwóch różnych miseczek.
****Podaję 6 łyżek jako optymalną ilość, jednak poziom słodyczy zależy od upodobań.
[fblike]
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli 🙂
Już czujemy ten smak <3 Musiał być naprawdę pyszny 😀