Burgery cukiniowe z sosem koperkowym

Sezon na cukinię (niestety) się skończył, ale stwierdziłam, że muszę dodać ten przepis, żeby nigdzie nie zaginął. Głównym powodem są prośby wielu osób, które zobaczyły wcześniej dodane przeze mnie zdjęcie na Instagramie. Dlatego dłużej już tego nie odkładam : ) Sezon na cukinię (niestety) się skończył, ale stwierdziłam, że muszę dodać ten przepis, żeby nigdzie nie zaginął. Głównym powodem są prośby wielu osób, które zobaczyły wcześniej dodane przeze mnie zdjęcie na Instagramie. Dlatego dłużej już tego nie odkładam : )

Nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że ktoś nie wie, co właściwie zrobić z cukinią. I mimo, że w dobie wszechwiedzącego Internetu możemy znaleźć przepisy z wykorzystaniem każdego produktu spożywczego, wciąż są pytania i osoby odstraszone brakiem wyrazistości w smaku i bardzo uwodnionym warzywem, jakim jest cukinia. Ja robię z niej przeróżne rzeczy (zupy, kremy, omlety, placki, babeczki, spaghetti), kiedy tylko pojawiają się pierwsze w marketach i potem już używając tylko tych z ogródka. Zachęcam więc tych, którzy się jeszcze z nią nie oswoili i nie przekonali, żeby spróbowali trochę poeksperymentować.

Skąd pomysł na burgery? Wracając z domu rodzinnego do miasta moich studiów, zabrałam właśnie ostatnią cukinię i nie ukrywam, trochę czekała na swoją kolej. W końcu pojawiła się okazja – musiałam wymyślić coś na szybko do zjedzenia na kolację dla siebie i dwóch, lubiących konkretnie zjeść, mężczyzn  burgery, oto, co wymyśliłam!

Wegańskie burgery cukiniowe z sosem koperkowym

Zdrowsza alternatywa dla burgerów typu fast food. Podany z dużą ilością świeżych warzyw nasyci na długo.

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łącznie 30 minutes
Ilość porcji 2 burgery
Kalorie 650 kcal

SKŁADNIKI

BURGERY

  • 150 g dobrze odciśniętej z wody cukinii (1/2 dużej surowej – ok 350g)
  • 1 ½ łyżki mąki z ciecierzycy*
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej*
  • 1 ½ łyżki otrębów pszennych
  • 1 ½ łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cukru/ksylitolu/syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz ziołowy
  • suszony koperek
  • olej do smażenia

SOS KOPERKOWY

  • ½ szklanki nasion słonecznika namoczonych w wodzie przez całą noc (100g)
  • 1 łyżka oleju (najlepiej nierafinowanego)
  • sok z cytryny (2-4 łyżki, zależnie od preferencji)
  • sól (1-2 łyżeczki, zależnie od preferencji)
  • 3-4 łyżeczki suzonego koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BURGERY

  1. Cukinię umyć, obrać (jeśli skórka nie jest w najlepszym stanie), starkować do miski na tarce o średnich oczkach. Posypać solą i odstawić na bok do puszczenia soków. W tym czasie zalać nasiona chia ciepłą wodą do ok. ½ pojemności szklanki i odłożyć do napęcznienia.

  2. Po ok. 15 minutach odcisnąć nadmiar wody z cukinii (najlepiej sprawdzi się cienka ścierka lub woreczek, ale można zrobić to po prostu rękoma). 

  3. Do miski włożyć wszystkie składniki, łącznie z „kleikiem” z chia i odciśniętą cukinią. Dobrze wymieszać do zlepienia się masy w jedną całość.

  4. Rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu po ok. 3-5 minut z każdej strony.

  5. Usmażone burgery położyć na świeżej bułce posmarowanej sosem koperkowym. Podawać z sałatą i świeżymi warzywami.

SOS KOPERKOWY**

  1. Odcedzić nasiona słonecznika na sitku.

  2. Słonecznik, olej, sól i sok z cytryny zblendować na kremową konsystencję.

  3. Dodać koperek, dobrze wymieszać.

INNE INFORMACJE

*Myślę, że obie mąki można zastąpić zwykłą mąką pszenną, ale osobiście nie próbowałam.

**Taki sos można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni, ale znika szybciej 🙂

***Podane kalorie zostały obliczone po włączeniu jednego burgera, połowy sosu i bułki pełnoziarnistej.

Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #przepisrawioli

Udostępnij:

2 Comments

Dodaj komentarz