Drukuj
Mus z awokado mini

Delikatny mus z awokado i kakao

Jeden z najprostszych deserów, jakie można stworzyć z wykorzystaniem wyłącznie roślinnych składników. Mimo to, nie ujmuje w smaku tym wymagającym więcej czasu. Czekoladowy mus bez zastanowienia można podać bliskim lub znajomym nawet podczas uroczystego przyjęcia.

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Raw, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 5 minutes
Ilość porcji 2 osoby
Kalorie 260 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 duże dojrzałe, miękkie awokado (150 g)
  • 1 mały dojrzały banan (100 g)
  • 5 łyżeczek kakao (25 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 1/5 filiżanki mleka roślinnego (25 ml)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Pamiętaj, że awokado musi być naprawdę dojrzałe.

  2. Przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.