Drukuj
Małe (burgery sojowe z suszonymi pomidorami)

Burgery z suszonymi pomidorami

Szybka propozycja wegańskiego obiadu, dla miłośników intensywnych smaków umami. Z pewnością zasmakuje niejednemu mięsożercy, kiedy zaserwujesz je w połączeniu z czosnkowo-koperkowym sosem i świeżą mizerią.

Danie Obiad
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Łącznie 1 hour 10 minutes
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 300 kcal

SKŁADNIKI

BURGERY

  • 1 szklanka płatków sojowych (100 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
  • 16 sztuk suszonych pomidorów (55 g)
  • 3 łyżki lnu mielonego (mielonego siemienia lnianego) (30 g)
  • 7 łyżek wody (do połączenia z lnem) (100 ml)
  • 3 łyżki wody z namaczania pomidorów (42 ml)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka garam masala (lub po odrobinie czarnego pieprzu, kminku, kolendry, cynamonu, kardamonu, mielonych goździków, słodkiej papryki)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól do smaku

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY

  • 4 łyżki pestek słonecznika (40 g)
  • odrobina mleka roślinnego (20-40 ml)
  • woda (ok. 80 ml)
  • 2 łyżeczki koperku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub ok. 4 ząbków świeżego)
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

BURGERY

  1. Namoczyć płatki sojowe z łyżeczką soku z cytryny lub octu jabłkowego na ok. pół godziny. Zalać również wrzątkiem suszone pomidory w szklance wody. Len mielony wsypać do kubka, wlać 7 łyżek wody i wymieszać, odstawić na bok do zgęstnienia "kleiku".

  2. Po czasie namaczania płatków sojowych odsączyć je i ponownie zalać wodą. Gotować od momentu wrzenia wody przez 30 minut. Wylać na sitko, przepłukać. 

  3. Wybrać ze szklanki pomidory, pokroić na drobne kawałki. Wody po suszonych pomidorach nie wylewać.

  4. Do dużej miski wsypać płatki sojowe, "kleik" z lnu, 3 łyżki wody po namaczaniu suszonych pomidorów oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmielić (zmiksować/zblendować). Wrzucić pokrojone pomidory.

    Burgery z suszonymi pomidorami 3
  5. Formować masę na kształt burgerów. Smażyć na patelni (ja użyłam teflonowej) z użyciem oleju lub nie albo wykorzystać grill.

    Burgery z suszonymi pomidorami 2

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY

  1. Namoczyć pestki słonecznika w tym samym czasie, co płatki sojowe i pomidory.

  2. Wszystkie składniki oprócz koperku dokładnie zblendować. Dodać koperek.