Drukuj
Szarlotka dla leniwych

Szarlotka z kaszy jaglanej dla leniwych

Nazwałam ją "dla leniwych", bo zrobienie zajmuje zaskakująco niewiele czasu - wystarczy ugotować kaszę, w tym czasie obrać i pokroić lub zetrzeć jabłka, dodać kilka składników i upiec!

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 40 minutes
Ilość porcji 6
Kalorie 180 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (125 g)
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 600 gramów jabłek (po obraniu i wydrążeniu około 450 g - 4 mniejsze sztuki)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej (20 g)
  • 2 łyżki oleju (20 ml)
  • coś do posłodzenia* (użyłam kilku kropel stewi w płynie)
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu (około, zależnie od upodobań)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni. Następnie porządnie wypłukać pod letnim lub zimnym strumieniem wody. Zalać kaszę szklanką wody i gotować przez ok. 4-5 minut, po czym wyłączyć i odstawić do wchłonięcia płynu.

  2. W tym czasie umyć jabłka, obrać cienko ze skórki, wydrążyć środki i pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce (w zależności o preferencji). Nastawić piekarnik na 180°C.

  3. Do napęczniałej kaszy dodać mąkę, skrobię, słodzidło, olej i sól. Dokładnie wymieszać (lub krótko zblendować). Wyłożyć 3/4 powstałej masy na przygotowaną foremkę (u mnie o średnicy 18 cm). Posypać cynamonem, wyłożyć pierwszą warstwę plasterków jabłek (lub startych), ponownie posypać cynamonem i położyć warstwę jabłek. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Pozostałą (1/4) częścią masy jaglanej posypać szarlotkę i wstawić do pieczenia na ok. 30 minut na niższym ruszcie (w termoobiegu). Przed krojeniem poczekać, aż wystygnie.

INNE INFORMACJE

* w przepisie została użyta stewia w płynie - można ją śmiało zastąpić cukrem, ksylitolem, syropem klonowym czy innym zamiennikiem, wtedy jednak trzeba kontrolować konsystencję "masy" na spód - powinna być zwarta, trochę klejąca, uginająca się pod palcami - nie bójcie się, i tak wyjdzie :)