Drukuj
Kostka bananowa 1

Owsiany chlebek bananowy

Ostrzegam - wciąga tak, że kawałki znikają ze stołu w mgnieniu oka. Puszysty, delikatny, naturalnie słodki, biszkoptowy, z nutą cynamonu - taki jest mój bananowy chlebek idealny.

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 40 minutes
Ilość porcji 20 porcji
Kalorie 100 kcal

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki dojrzałych bananów (mogą być przejrzałe, takie przeznaczone już "do wyrzucenia") (440 g)
  • 2,5 szklanki mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) (280 g)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego (80 g)
  • 1/5 szklanki soku z cytryny (40 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Im dojrzalsze banany, tym lepiej. A jeszcze lepiej, jakby były przejrzałe i rozpadały się w rękach. Zblendować je razem z masłem orzechowym (lub olejem) i sokiem z cytryny.

  2. Przesiać do tej samej miski wszystkie suche składniki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nastawić piekarnik do 180°C.

  3. Wylać masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku dużej blachy - podwoić ilość składników). Piec ok. 25-30 minut w termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć, zdjąć papier i odstawić na ruszcie do ostudzenia. Gotowe!