Drukuj
Tradycyjny sernik 2

Tradycyjny sernik w wersji wegańskiej

Kto nie kocha serników kochanej mamy, babci czy cioci? Dieta roślinna im nie sprzyja - klasyczne zawierają zwykle twaróg czy jaja. Jednak i to dało się obejść, nie ujmując smaku !

Danie Deser
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Keyword ciasto roślinne, sernik, sernik tradycyjny, sernik wegański
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 1 hour
Łącznie 1 hour 10 minutes
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 150 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (65 g)
  • 1 kostka tofu (180 g)
  • 1/2 szklanki nerkowców (65 g)
  • 1 szklanka napoju roślinnego (najlepiej sojowego) (250 ml)
  • 5 łyżek czegoś do posłodzenia - syrop klonowy / ksylitol / erytrol / cukier lub inny (ok. 50 g)
  • 1 i 1/2 sztuki cytryny (będzie potrzebny wyciśnięty z nich sok)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej (można użyć 1/2 łyżki ziemniaczanej) (10-15 g)
  • szczypta soli
  • garść rodzynek - tylko dla tych, którzy lubią wersję z nimi :)
  • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na bok, by zmiękły i napęczniały.

  2. W tym czasie ugotuj kaszę na napoju roślinnym - na wolnym ogniu pod przykryciem  (uprzednio porządnie wypłukaj kaszę jaglaną pod bieżącą wodą). Pod koniec (po ok. 15 minutach) wyłącz palnik, odstaw do całkowitego wchłonięcia wpłynu i ostygnięcia.

  3. Przygotuj wszystkie składniki. Odcedź nerkowce, zblenduj na jednolitą masę razem z pokruszonym tofu i sokiem z cytryn.

  4. Dodaj masę do ugotowanej kaszy, wsyp słodzidło, mąkę, sól, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Nastaw piekarnik do 180°C w termoobiegu.

  5. Jeśli lubisz wersję z rodzynkami, dorzuć je do masy.

  6. Wysmaruj wierzch ciasta oraz małą foremkę (18 cm średnicy !) cienką warstwą oleju. Można użyć papieru do pieczenia, ale wtedy boki nie będą tak smaczne.

  7. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Zmniejsz temperaturę do 150°C na 5-8 minut przed końcem pieczenia. 

  8. Wyjmij z foremki i poczekaj aż się schłodzi, zanim ukroisz... jeśli wcześniej ktoś ci nie wyrwie gorącego kawałka, bo nie będzie mógł się doczekać :)