Drukuj
Chleb z mąki gryczanej 1

Chleb z mąki gryczanej pełnoziarnistej

Ekspresowy przepis na chleb gryczany, bo wykorzystuje suche drożdże oraz mąkę gryczaną, co znaczy, że nie musisz czekać ani na wyrośnięcie zaczynu ani na rozdrabniać kaszy ani czekać na jej sfermentowanie.

Danie Pieczywo
Kuchnia Bez laktozy, Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Keyword bezglutenowe, bezglutenowy, chleb, kasza gryczana, mąka gryczana
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas na wyrośnięcie 1 hour
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 25 kromek
Kalorie 95 kcal

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej* (500 g)
  • 1 łyżka cukru (12 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (2 łyżeczki - 8 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (3 g)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego (40 ml)
  • 1 i 2/5 szklanki ciepłej wody (400 ml)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wymieszać w misce suche składniki, na sam koniec drożdże i na nie wlać ciepłą wodę oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

  2. Gdy będzie zwarta konsystencja, przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy do chleba. Posmarować odrobiną oleju wierzch.

  3. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w termoobiegu. Można sprawdzić, czy jest gotowy po tym czasie, wsadzając w środek drewniany patyczek do szaszłyków lub nóż stołowy czy widelec. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż wystygnie i kroić dopiero na zimno.

INNE INFORMACJE

*Możesz śmiało próbować ze zmieloną samemu białą kaszą gryczaną lub też z jasną mąką gryczaną.