Drukuj
Wegański omlet 1

Wegański omlet jajeczny

Połączenie odpowiednio dobranych produktów roślinnych daje w efekcie niewiarygodny smak i aromat, przypominający tradycyjny omlet jajeczny. Świetna opcja na wytrawne śniadanie lub kolację.

Danie Kolacja, Śniadanie
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łącznie 20 minutes
Ilość porcji 1

SKŁADNIKI

  • 1 kostka tofu (180g)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (100ml)
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 1/2 łyżeczki octu (użyłam jabłkowego)
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • świeży pieprz, oregano
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce dokładnie zblendować tofu z mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypać mąki, sodę, ocet, sól i przyprawy. Wymieszać do połączenia się składników.

  2. Zeszklić na patelni drobno pokrojoną cebulkę. Razem ze szpinakiem* połączyć z przygotowaną wcześniej masą.

  3. Na rozgrzany olej wylać całą zawartość miski. Smażyć z jednej strony ok. 4-5 minut na średnim ogniu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą dużej przykrywki od garnka lub odpowiedniej łopatki i smażyć do uzyskania złotego koloru.

INNE INFORMACJE

*Przepis można modyfikować zależnie od upodobań smakowych. Spróbuj dodać ulubione przyprawy lub dodatki, np. twardy pomidor, przesmażone pieczarki, oliwki, paprykę. Ważne, by nie były to wodniste składniki.