Obowiązkowy deser każdej jesieni. Kremowy, rozpływający się w ustach krem dyniowy, masło orzechowe i słony kokosowy spód – to połączenie smaków jest idealne!
Migdały moczyć przez około 8 godzin, po czym zdjąć z nich skórki. Jeśli używasz mąki migdałowej, od razu zacznij przygotowywać spód.
W wysokim naczyniu od blendera umieścić wszystkie składniki. Zmielić na średnio gładką masę. Jeśli nie uda się zlepić wszystkich składników, wyjąć je na blat i zagniatać ręką.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia****, po czym rozprowadzić na niej masę.
Włożyć do zamrażarki na 15 minut lub na 30 minut do lodówki.
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
Spód ciasta posmarować masłem orzechowym.
Na to wylać krem i wstawić do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Przechowywać w lodówce.
*Migdały wymagają zmielenia, więc można zastąpić je po prostu mąką migdałową.
**Czyli ugotowanej i zblendowanej dyni.
***Puszkę mleczka kokosowego (w składzie najlepiej tylko kokos i woda) włożyć na kilka godzin do schłodzenia do lodówki. Po otworzeniu puszki na górze będzie znajdować się twarda część mleczka, czyli tzw. „śmietana”, a pod spodem woda kokosowa, którą warto wykorzystać w koktajlu czy owsiance.
****Użyłam blaszki 20x20 cm.