Drukuj
Mac and cheese 6

Dyniowy 'Mac And Cheese'

To danie mogę śmiało nazwać dyniową rewolucją! Kremowe, sycące, „serowe” i wegańskie – takie połączenie rozbudza kubki smakowe. Powiem więcej – potrzebujesz tylko pięciu składników!
Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia amerykańska, wegańska
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 35 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 530 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka puree z dyni* (200 g)
  • 1 czubata łyżka stałej części mleczka kokosowego** (lub 2-3 łyżki płynnego mleka roślinnego)
  • 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (20 g)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki makaronu kolankowego*** (100 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

  2. Pureé, mleczko roślinne, płatki drożdżowe i sól zblendować na gładką masę.

  3. Wylać sos na ciepły makaron, dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło.

INNE INFORMACJE

*Obrać dynię ze skórki, pokroić w kostkę i upiec (ok. 18 min w 200°C) lub ugotować (ok. 20 min) do miękkości. Gdy będzie ciepła, zblendować na gładką masę. W ten sposób otrzymujemy puree z dyni.

**Puszkę mleczka kokosowego (w składzie najlepiej tylko kokos i woda) włożyć na kilka godzin do schłodzenia w lodówce. Po otworzeniu, na górze będzie się znajdować potrzebna do przepisu twarda część mleczka.

***Makaron kolankowy można dostać praktycznie w każdym sklepie: Biedronka, Lidl, Tesco, Kaufland, Auchan, Intermarche, E’Leclerc za ok. 3-4 zł. W przepisie użyłam odmiany bezglutenowej, z mąki kukurydzianej. Makaron kolankowy śmiało można zastąpić świderkami lub penne.