Drukuj
Czosnkowa sałatka ziemniaczana 3

Czosnkowa sałatka ziemniaczana

Idealnie sprawdzi się na rodzinną imprezę, grilla, spotkanie ze znajomymi czy po prostu na szybką kolację. Smakuje obłędnie, nawet bez innych dodatków na talerzu.

Danie Sałatka
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 5
Kalorie 220 kcal

SKŁADNIKI

  • 5 dużych ziemniaków* lub 10 małych (ok. 1 kg)
  • 3 ogórki kiszone lub z zalewy octowej
  • 5 ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań)
  • 6 łyżek jogurtu (użyłam sojowego) (ok. 120g)
  • ¾ łyżeczki musztardy delikatesowej lub stołowej
  • 1 łyżka octu (jabłkowego, winnego) lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz (ilość zależy od upodobań)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę.

  2. Ogórki delikatnie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.

  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.

  4. Wymieszać w misce czosnek, jogurt, musztardę, ocet, olej, syrop klonowy, sól i pieprz.

  5. Wrzucić ziemniaki i ogórki, dokładnie wymieszać. 

  6. Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc do przegryzienia się smaków.

INNE INFORMACJE

*W przepisie użyłam fioletowej odmiany, która nie różni się jednak niczym oprócz koloru od zwykłych. Dlatego śmiało możesz je nimi zastąpić.