Drukuj
Pasta (bez)rybna 5

Wegańska pasta (bez)rybna

Taką pastę bez wyrzutów sumienia można zajadać na wigilijne śniadanie lub podczas uroczystej kolacji. Bez jaj ( 😉 ) – smakuje jak pasta z wędzonej ryby, tyle, że w wersji roślinnej.

Danie Przystawka
Kuchnia wegańska
Czas przygotowania 15 minutes
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 55 kcal

SKŁADNIKI

  • 1/2 kostki wędzonego tofu (90 g)
  • 1/2 sztuki czarnego płatu wodorostów nori (czyli tego do tworzenia sushi)
  • 1 łyżka oleju lnianego (10 ml)
  • 1/2 sztuki miękkiego awokado (70 g)
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej/stołowej (10 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/soku z kiszonych ogórków
  • odrobina syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tofu pokroić w drobną kostkę. Nori podrzeć na małe kawałki i zalać odrobiną wody, by zmiękły.

  2. W głębokim naczyniu umieścić wszystkie składniki i zblendować na kremową pastę. Gotowe!