Drukuj
Lodowe Tiramisu małe zdjęcie

Lodowe Tiramisu

Kremowy, rozpływający się w ustach deser dla wszystkich miłośników kawy i nie tylko. Połączenie słodkich nerkowców z mocnym aromatem kawy nadaje niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć.

Danie Deser
Kuchnia Bezglutenowa, Raw, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 50 minutes
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 300 kcal

SKŁADNIKI

CIEMNA WARSTWA

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (6 g)
  • 10 łyżek wrzątku (1/4 szklanki czyli 60 ml)
  • 100 g nerkowców*
  • 3 łyżki migdałów* (30 g)
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych (50 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 1/4 łyżeczki soli

JASNA WARSTWA

  • 150 g nerkowców
  • 50 g musu kokosowego (lub nierafinowanego oleju kokosowego w stałej formie)
  • 1 łyżka roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodzidła)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CIEMNA WARSTWA

  1. Namoczone wcześniej nerkowce i migdały razem z pozostałymi składnikami dokładnie zblendować na zbitą i kremową masę.

  2. Wyłożyć nią do połowy przygotowane foremki (lub jedną formę, jeśli chcesz, by powstał jeden lodowy tort zamiast kilku mniejszych). 

  3. Wstawić do zamrażarki na około pół godziny.

JASNA WARSTWA

  1. Zblednuj wszystkie składniki do bardzo gładkiej, wręcz aksamitnej konsystencji.

  2. Wyłóż taką samą ilość masy na wyjęte z zamrażarki foremki i włóż na kolejną godzinę lub dwie. Im dłużej, tym lepiej.

  3. Przed jedzeniem wyjmij lodowe tiramisu i trzymaj przez kilka lub kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Przechowuj w zamrażarce.

INNE INFORMACJE

*Nerkowce oraz migdały należy namoczyć kilka godzin wcześniej. Wystarczy wrzucić je do (oddzielnych) szklanek i zalać wodą, by całkowicie pokryła orzechy. Jeśli nie masz na to czasu lub zapomniałeś/-aś o namoczeniu, zalej je wrzątkiem na ok. 15-20 minut.