Drukuj
Ryżownik z karmelem miniatura

Ryżownik z krówkowym kremem

Ciasto dla miłośników ryżu w każdej postaci. Połączenie jego jaśminowej odmiany ze słodkim mleczkiem roślinnym i krówkowym kremem powoduje eksplozję smaku. Idealny deser na każdą porę roku.

Danie Deser
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łącznie 50 minutes
Ilość porcji 10 kawałków
Kalorie 155 kcal

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 12 sztuk daktyli (80 g)
  • 3 łyżki wody z namoczonych daktyli (35 g)
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (100 g)
  • 1/3 łyżeczki soli

MASA RYŻOWA

  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego (100 g)
  • 1 kubek mleka roślinnego (300 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina soli

WIERZCH

  • 1 opakowanie tubki kakaowego kremu tofii „Super Krówka” lub innego kremu krówkowego (50 g)
  • 1/3 łyżki oleju kokosowego (5 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Daktyle wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem do pokrycia ich w całości. Zostawić na ok. 20 minut pod przykryciem. Przejść do przygotowywania kremu.

  2. Namoczone daktyle przełożyć do pojemnika blendera i przerobić na gładki krem. Wody po namaczaniu daktyli nie wylewać.

  3. Do miski wsypać mąkę kokosową i sól oraz przełożyć krem daktylowy i roztopiony olej kokosowy.

  4. Wyrobić masę ręcznie i wyłożyć nią spód małej tortownicy (18 cm średnicy). Wstawić na 15 minut do lodówki.

MASA RYŻOWA

  1. Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Zagotować mleko.

  2. Wsypać ryż i gotować przez ok. 12 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić do wchłonięcia płynu. Przełożyć do miski, w której masa będzie blendowana i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

  3. Do ciepłej masy dodać olej kokosowy, sok z cytryny i sól, ewentualnie czymś posłodzić (według upodobań).

  4. Powstałą masę wyłożyć na spód i ponownie wstawić do lodówki.

WIERZCH

  1. Krem krówkowy i olej kokosowy przełożyć do kubka (-> mikrofalówka) lub małego garnuszka (-> kuchenka) i podgrzać do dokładnego połączenia się obu składników.

  2. Krem równomiernie rozprowadzić na wierzchu i włożyć do lodówki do stężenia.