Drukuj
Sałatka z pak choi i komosą ryżową mini

Ekspresowa sałatka z komosą ryżową i pak choi

Bomba witaminowa, ekspresja kolorów i smaków. Źródło dobrych tłuszczy, białka i węglowodanów. Lekki, zbilansowany posiłek, gotowy w 15 minut!

Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 3 minutes
Czas gotowania 12 minutes
Łącznie 15 minutes
Ilość porcji 1 porcja
Kalorie 550 kcal

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta chińska (pak choi) (150g)
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinoi) (40g)
  • 1 twardy pomidor malinowy (180g)
  • 2 małe marchewki (150g)
  • 2 małe pietruszki (150g)
  • świeży szczypiorek
  • orzeszki pinii
  • pestki słonecznika
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Zagotować 2 małe garnuszki z wodą. Do jednego wlać 1/2 szklanki wody, do drugiego około 1,5-2 szklanki.

  2. Przepłukać komosę ryżową na gęstym sitku. Do gotującej się 1/2 szklanki wody wrzucić wypłukaną quinoę. Gotować przez ok. 12 minut. Pozostawić na 2 minuty do całkowitego wchłonięcia płynu.

  3. W tym czasie umyć wszystkie warzywa. Obrać marchewki i pietruszki, pokroić w plasterki lub w kostkę. Wrzucić do garnka z większą ilości wody i gotować do miękkości przez ok. 10-12 minut.

  4. Na gorącej patelni podprażyć szybko dowolną ilość orzeszków pinii i pestek słonecznika.

  5. Pokroić pomidora oraz szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać olej lniany, syrop klonowy i sos sojowy.

  6. Przejść do przygotowania pak choi. Odciąć końcówkę. Pokroić białe części liści na kilkucentymetrowe kawałki. Podsmażyć je przez ok. 3 minuty na oliwie. Po tym czasie wrzucić zielone liście pak choi i delikatnie przemieszać, wyłączyć ogień. Cały proces powinien trwać nie dłużej niż 4 minuty. Dzięki temu kapusta zachowa chrupkość oraz uzyska delikatny, słodki smak. Na koniec posypać odrobiną soli i zdjąć z patelni.

  7. W misce delikatnie wymieszać ugotowaną kaszę, marchewki, pietruszki, pomidora, szczypiorek, sok z limonki, sos oraz przyprawy. Przełożyć na talerz.

  8. Dodać pak choi, posypać orzeszkami i pestkami. Gotowe!