Drukuj
Czekoladowy torcik

Czekoladowy torcik na zimno

Aksamitny, kremowy, czekoladowy deser idealny do popołudniowej kawy. Stanowi nie tylko zdrowy zamiennik ciasta. Jest również źródłem dobrych tłuszczy, magnezu, potasu i wielu witamin.

Danie Deser
Kuchnia Bezglutenowa, Roślinna, wegańska
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łącznie 45 minutes
Ilość porcji 12 kawałków
Kalorie 125 kcal

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 11 sztuk suszonych śliwek (50 g)
  • 3/4 szklanki mąki owsianej lub błyskawicznych płatków owsianych (75 g)

CZĘŚĆ CZEKOLADOWA

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
  • 2 szklanki mleka roślinnego czekoladowego (500 ml)
  • 4 łyżki kakao (40 g)
  • 2 kostki tofu naturalnego (360 g)
  • 1 sztuka dojrzałego awokado (130 g)
  • 4-6 łyżek syropu klonowego (od 40 do 60 ml, w zależności od upodobań smakowych)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPÓD

  1. Zalać wrzątkiem suszone śliwki i odstawić na ok. 15 minut. Odsączyć z wody i dokładnie zblendować. Wymieszać dokładnie ze zmielonymi płatkami owsianymi (mąką owsianą). Masa powinna być zbita, twarda, ale łatwa w rozprowadzaniu. Wyłożyć nią spód blaszki (u mnie średnica 18 cm). Włożyć do lodówki na 20 minut.

CZĘŚĆ CZEKOLADOWA

  1. Przepłukać kaszę jaglaną na gęstym sitku. Wrzucić do garnka z podgrzanym mlekiem. Gotować przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie ostawić i poczekać chwilę, by kasza wchłonęła płyn.

  2. Tofu odsączyć po wyjęciu z opakowania. Obrać awokado, wyjąć pestkę.

  3. Wszystkie składniki umieścić w głębokiej misce i dokładnie zmiksować blenderem, do uzyskania bardzo gładkiej, kremowej konsystencji.

  4. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.